Barszcz ukraiński według starodawnego przepisu

W naszym kraju z barszcz ukraiński często błędnie uznaje się zupę z dodatkiem fasoli lub grzybów. Na Ukrainie też jada się taki barszcz, ale zwie się go tam barszczem czernihowskim. Oryginalnie wszystkie składniki powinny być ręcznie krojone w słupki, ale to w dzisiejszych czasach wymaga to wiele silnej woli. Tradycyjnie barszcz ukraiński jada się z pampuszkami czyli małymi bułeczkami, polanymi specyficznym sosem czosnkowym.

Składniki na 3 litry barszczu:

  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 360 g buraków
  • 240 g świeżej kapusty
  • 480 g ziemniaków
  • 120 g marchwi
  • 48 g korzenia pietruszki
  • 90 g cebuli
  • 9 g czosnku
  • 90 g przecieru pomidorowego
  • 18 g mąki pszennej
  • 30 g smalcu
  • 30 g cukru
  • 30 ml octu 3%
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

  1. Mięso płuczemy, zalewamy wodą i nastawiamy na około 30 minut. Musimy otrzymać około 2 litry bulionu. Po obgotowaniu mięso kroimy w drobne kawałki i zostawiamy w zupie.
  2. Buraki kroimy w drobne słupki na kształt zapałek. Oczywiście można sprawę uprościć przy pomocy robota kuchennego lub tarki, ale nasz barszcz nie będzie wówczas przygotowany metodami tradycyjnymi.
  3. Do buraków dodajemy ocet, smalec, cukier oraz przecier pomidorowy i dusimy z dodatkiem niewielkiej ilości gotującego się rosołu. Marchew pokrojoną w drobne słupki i cebulę pokrojoną w półksiężyce podsmażamy na smalcu.
  4. Do wrzącego bulionu wkłada się pokrojone w średnie słupki ziemniaki, doprowadza do wrzenia, dodaje poszatkowaną kapustę i gotuje 10–15 min, następnie dodaje się duszone buraki i podsmażane warzywa.
  5. Całość gotujemy jeszcze około godziny, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na 5–10 min przed końcem gotowania wprowadzamy zasmażkę przygotowaną ze smalcu mąki i czosnku.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ