Buraczki na zimno to jeden z podstawowych elementów bukietów surówek podawanych w barach z kuchnią polską. Często goszczą też na niedzielnych stołach zwłaszcza u przedstawicieli starszego pokolenia. Właściwe przyrządzenie tego obiadowego dodatku, choć wydaje się proste, wymaga jednak trochę czasu, cierpliwości i doświadczenia.
Składniki:
- 5 dużych buraków.
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Buraki dokładnie płuczemy, odcinamy zakończenia i kroimy w ćwiartki.
- Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu minimalnie przez 1/5 godziny, a nawet do dwóch godzin.
- Po ugotowaniu buraczki odcedzamy, zachowując wywar. Zostawiamy je do całkowitego przestudzenia. Przed starciem muszą całkowicie wystygnąć! W przeciwnym razie możemy uzyskać kleistą pastę buraczaną.
- Obieramy buraki, ze skóry, oczyszczamy i ścieramy na tarce, lub przy użyciu robota kuchennego. Wielkość oczek na jakich zetrze się buraki jest kwestią indywidualną. Najlepiej jednak sprawdza się połączenie zarówno oczek dużych jak i małych w proporcji mniej więcej pół na pół.
- Dodajemy posiekaną cebulkę. Musi być ona naprawdę drobno posiekana. Warto poświęcić tamu więcej czasu niż zwykle.
- Buraki doprawiamy cukrem, octem, solą i olejem. Ilość użytych składników można modyfikować pod własne gusta. Jeśli buraczki wydają się za suche, dolewamy wywaru z gotujących się buraków, uważając by nie przesadzić.
Porady:
- Ostateczny smak potrawy w dużej mierze zależy od jakości użytych buraków. Warto wybierać te najtwardsze.
- Buraczki idealnie pasują do kotletów oraz pieczonych i duszonych mięs. Świetnie komponują się z ziemniakami w każdej postaci, a także wszelkiego rodzaju kaszami.