Buraczki do obiadu

Buraczki na zimno to jeden z podstawowych elementów  bukietów surówek podawanych w barach z kuchnią polską. Często goszczą też na niedzielnych stołach zwłaszcza u przedstawicieli starszego pokolenia. Właściwe przyrządzenie tego obiadowego dodatku, choć wydaje się proste, wymaga jednak trochę czasu, cierpliwości i doświadczenia. 

Składniki:

  • 5 dużych buraków. 
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Buraki dokładnie płuczemy, odcinamy zakończenia i kroimy w ćwiartki.
  2. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu minimalnie przez 1/5 godziny, a nawet do dwóch godzin.
  3. Po ugotowaniu buraczki odcedzamy, zachowując wywar. Zostawiamy je do całkowitego przestudzenia. Przed starciem muszą całkowicie wystygnąć! W przeciwnym razie możemy uzyskać kleistą pastę buraczaną.
  4. Obieramy buraki, ze skóry, oczyszczamy i ścieramy na tarce, lub przy użyciu robota kuchennego. Wielkość oczek na jakich zetrze się buraki jest kwestią indywidualną. Najlepiej jednak sprawdza się połączenie zarówno oczek dużych jak i małych w proporcji mniej więcej pół na pół.
  5. Dodajemy posiekaną cebulkę. Musi być ona naprawdę drobno posiekana. Warto poświęcić tamu więcej czasu niż zwykle.
  6. Buraki doprawiamy cukrem, octem, solą i olejem. Ilość użytych składników można modyfikować pod własne gusta. Jeśli buraczki wydają się za suche, dolewamy wywaru z gotujących się buraków, uważając by nie przesadzić.

Porady:

  1. Ostateczny smak potrawy w dużej mierze zależy od jakości użytych buraków. Warto wybierać te najtwardsze. 
  2. Buraczki idealnie pasują do kotletów oraz pieczonych i duszonych mięs. Świetnie komponują się z ziemniakami w każdej postaci, a także wszelkiego rodzaju kaszami. 

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ