To danie lepiej smakuje niż mogłoby się wydawać. Robi się je w chwilę, a roztopiony na wierzchu ser to jego olbrzymi atut. Ta zapiekanka jest idealna jeśli ugotowaliśmy za dużo makaronu i nie wiemy co z nim zrobić.
Składniki:
- 1 średniej długości kiełbasa
- 2 średnie cebule
- około 300 g makaronu świderki lub podobnego
- dwie duże łyżki ketchupu
- około 150 g dowolnego żółtego sera
- sól i pieprz
- łyżka oleju
Sposób przyrządzania:
- Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
- Podsmażamy je na łyżce oleju.
- Dodajemy sól, pieprz oraz ketchup.
- Mieszamy z ugotowanym makaronem.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch obficie posypujemy żółtym serem startym na tarce z dużymi otworami.
- Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut, aż ser się roztopi.
Porady:
- Czas zapiekenia będzie się różnił w zależności od piekarnika i użytego naczynia. Należy więc kontrolować zapiekankę co kilka minut, by się nie przypaliła.
- Danie dobrze smakuje z ogórkiem konserwowym.
