Chłopska zapiekanka makaronowa

To danie lepiej smakuje niż mogłoby się wydawać. Robi się je w chwilę, a roztopiony na wierzchu ser to jego olbrzymi atut. Ta zapiekanka jest idealna jeśli ugotowaliśmy za dużo makaronu i nie wiemy co z nim zrobić.

Składniki:

  • 1 średniej długości kiełbasa
  • 2 średnie cebule
  • około 300 g makaronu świderki lub podobnego
  • dwie duże łyżki ketchupu
  • około 150 g dowolnego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
  2. Podsmażamy je na łyżce oleju.
  3. Dodajemy sól, pieprz oraz ketchup.
  4. Mieszamy z ugotowanym makaronem.
  5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  6. Wierzch obficie posypujemy żółtym serem startym na tarce z dużymi otworami.
  7. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut, aż ser się roztopi.

Porady:

  1. Czas zapiekenia będzie się różnił w zależności od piekarnika i użytego naczynia. Należy więc kontrolować zapiekankę co kilka minut, by się nie przypaliła.
  2. Danie dobrze smakuje z ogórkiem konserwowym.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ