Ciasto „Cycki murzynki”

Gwarantujemy, że koło tego ciasta nikt nie przejdzie obojętnie. To dowód, że nie potrzeba specjalnych cukierniczych umiejętności, by robić zabawne, lekko erotyczne ciasta na urodziny, imieniny, wieczory kawalerskie czy inne spotkania w męskim gronie.

Składniki na masę budyniową:

  • 370 ml mleka
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 6 żółtek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 6 łyżek cukru

Składniki na biszkopt blacha 20 x 40 cm:

  • 150 g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezę makowo – kokosową:

  • 210 g cukru
  • 3/4 szklanki maku (suchego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 6 białek

Składniki na polewę czekoladową:

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek kremówki

Dodatkowo:

  • dżem owocowy np śliwkowy, brzoskwiniowy, mandarynkowy (300 g)
  • 120 g okrągłych biszkoptów
  • 125 ml białego, półsłodkiego wina
  • ok 15 rodzynków do wykonania sutków

Sposób przygotowania:

  • Zacząć od przygotowania masy budyniowej, bo musi ostygnąć. (Mleko 120 ml) wymieszać z żółtkami (6 sztuk), cukrem (6 łyżek) oraz budyniem.
  • Pozostałe mleko (250 ml) zagotować. Nie wolno spuszczać go z oka! Gdy zacznie się unosić wlać mleko z żółtkami i budyniem.
  • Chwilę gotować stale mieszając, pozostawić do wystygnięcia.
  • Wykonać biszkopt. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka (4 sztuki) ubić na sztywną pianę.
  • Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier (łącznie 100g) oraz po jednym żółtku (4 sztuki) i ubijać dalej.
  • Mąkę (150g) wymieszać z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka), dodać do ubitej masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Chodzi o to by w masie pozostało jak najwięcej powietrza. Niewskazane jest więc nawet uderzanie w garnek łapami od miksera.
  • Ciasto wlać do przygotowanej blachy.
  • Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Przygotować bezę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka (6 sztuk) ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier (210 g), ciągle ubijając. Wsypać wiórki (100 g) oraz mak (3/4 szklanki) i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto wlać do formy. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
  • Dokończyć krem. Masło (250 g) ucierać do otrzymania puszystej masy. Dodawać wystudzony budyń, partiami. Ucierać, aż składniki idealnie się połączą.
  • Ostudzony biszkopt posmarować dżemem (300 g). Na wierzchu ułożyć bezę makowo – kokosową. Następna warstwa to masa budyniowo – maślana.
  • Na wierzchu ułożyć biszkopty.
  • Biszkopty nasączyć winem oraz wykonać sutki z połówek rodzynków.
  • Przygotować polewę. Masło (2 łyżki) stopić i zagotować z cukrem (4 łyżki). Dodać kakao (3 łyżki) i kremówką (5 łyżek). Bardzo dokładnie połączyć składniki, tak by nie powstały gródki.
  • Polewę wylać na biszkopty.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ