Gwarantujemy, że koło tego ciasta nikt nie przejdzie obojętnie. To dowód, że nie potrzeba specjalnych cukierniczych umiejętności, by robić zabawne, lekko erotyczne ciasta na urodziny, imieniny, wieczory kawalerskie czy inne spotkania w męskim gronie.
Składniki na masę budyniową:
- 370 ml mleka
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 6 żółtek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 6 łyżek cukru
Składniki na biszkopt blacha 20 x 40 cm:
- 150 g mąki pszennej (np. tortowej)
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę makowo – kokosową:
- 210 g cukru
- 3/4 szklanki maku (suchego)
- 100 g wiórków kokosowych
- 6 białek
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek kremówki
Dodatkowo:
- dżem owocowy np śliwkowy, brzoskwiniowy, mandarynkowy (300 g)
- 120 g okrągłych biszkoptów
- 125 ml białego, półsłodkiego wina
- ok 15 rodzynków do wykonania sutków
Sposób przygotowania:
- Zacząć od przygotowania masy budyniowej, bo musi ostygnąć. (Mleko 120 ml) wymieszać z żółtkami (6 sztuk), cukrem (6 łyżek) oraz budyniem.
- Pozostałe mleko (250 ml) zagotować. Nie wolno spuszczać go z oka! Gdy zacznie się unosić wlać mleko z żółtkami i budyniem.
- Chwilę gotować stale mieszając, pozostawić do wystygnięcia.
- Wykonać biszkopt. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka (4 sztuki) ubić na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier (łącznie 100g) oraz po jednym żółtku (4 sztuki) i ubijać dalej.
- Mąkę (150g) wymieszać z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka), dodać do ubitej masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Chodzi o to by w masie pozostało jak najwięcej powietrza. Niewskazane jest więc nawet uderzanie w garnek łapami od miksera.
- Ciasto wlać do przygotowanej blachy.
- Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Przygotować bezę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka (6 sztuk) ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier (210 g), ciągle ubijając. Wsypać wiórki (100 g) oraz mak (3/4 szklanki) i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto wlać do formy. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
- Dokończyć krem. Masło (250 g) ucierać do otrzymania puszystej masy. Dodawać wystudzony budyń, partiami. Ucierać, aż składniki idealnie się połączą.
- Ostudzony biszkopt posmarować dżemem (300 g). Na wierzchu ułożyć bezę makowo – kokosową. Następna warstwa to masa budyniowo – maślana.
- Na wierzchu ułożyć biszkopty.
- Biszkopty nasączyć winem oraz wykonać sutki z połówek rodzynków.
- Przygotować polewę. Masło (2 łyżki) stopić i zagotować z cukrem (4 łyżki). Dodać kakao (3 łyżki) i kremówką (5 łyżek). Bardzo dokładnie połączyć składniki, tak by nie powstały gródki.
- Polewę wylać na biszkopty.