Ciasto góra lodowa

To wyjątkowo modne i efektowanie wyglądające ciasto. Przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale jego smak i prezencja zachwycają.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 120 g cukru
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

Składniki na biszkopt: (forma ok 35 x 24 cm)

  • 4 jajka rozmiar M w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Składniki na bezę orzechową:

  • 5 białek
  • 250 g orzechów włoskich
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na poncz do biszkoptu:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek zimnej wody

Składniki na polewę:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 125 ml wody
  • 150 g mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • paczka okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ugotowania budyniu, ponieważ długo stygnie: Połowę przygotowanego mleka (250 ml) i cukier (150g) zagotowujemy, stale obserwujemy by nie wykipiało. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami (5 sztuk), cukrem waniliowym (2 łyżeczki) i skrobią ziemniaczaną (30g). Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotowujemy i dalej mieszać gotując ok 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągamy z pieca i przykrywamy folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Przygotowujemy biszkopt: Mąkę pszenną (80 g) przesiewamy i mieszamy z przesianą skrobią (70g). Odstawiamy.
  4. Oddzielamy białka od żółtek (4 sztuki). Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier (150g). Cały czas miksując, dodajemy po kolei po jednym żółtku. Mąki dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodajemy wodę (2 łyżki).
  5. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku około 25 minut. (grzałka góra- dół, bez termoobiegu) Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  6. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy na bok.
  7. Przygotowujemy bezę orzechową: Orzechy (250g) drobno siekamy. Przekładamy do miski i mieszamy z mąką (1 łyżka), skrobią (1 łyżka) i proszkiem do pieczenia (1 płaska łyżeczka). Odstawiamy na bok.
  8. Białka (5 sztuk) ubijamy na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodajemy stopniowo cukier (200g). Gdy beza będzie gęsta, lśniąca i sztywna dodajemy orzechy z mąką i delikatnie mieszamy szpatułką.
  9. Bezę przekładamy do przygotowanej formy. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30 minut (grzałka góra – dół, bez termoobiegu), aż ładnie się przyrumieni. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  10. Przygotowujemy poncz. Wodę (5 łyżek) mieszamy z sokiem z cytryny (3 łyżki).
  11. Kończymy przygotowywać masę budyniową: Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo chłodny budyń (ugotowany według punktu 2).
  12. Składamy ciasto. Biszkopt umieszczamy w formie i nasączamy ponczem. Wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy bezą orzechową. Na nią wykładamy resztę masy budyniowej.
  13. Okrągłe biszkopty przecinamy nożem na pół. Układamy na masie, przeciętą stroną do dołu. Ciasto wstawiamy do lodówki.
  14. Przygotowujemy polewę czekoladową z mleka w proszku: Do garnka przekładamy masło (200 g), wodę (125 ml) i cukier (100g). Zagotowujemy, mieszając. Garnek ściągamy z ognia i studzimy, aż masa będzie lekko ciepła. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku (150g), mieszając szybko trzepaczką, aby nie powstały grudki. (Można też masę zmiksować). Gdy masa będzie jednolita, rozdzielamy ją na pół do dwóch misek. Do jednej miski dodajemy dodatkoą łyżkę mleka w proszku i mieszamy na gładką masę, a do drugiej dodajemy łyżkę kakao i również mieszamy.
  15. Ciasto polewamy na przemian raz jasną, raz ciemną polewą. (Musimy się spieszyć, bo polewa dość szybko gęstnieje).
  16. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (aż polewa zastygnie), a najlepiej na noc.

Źródło: Domowe Wypieki

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ