Corndog

Parówka w cieście na patyku, jak się można łatwo domyślić, przywędrowała do nas z USA. Za wielką wodą corndogi są bardzo popularne. Jada się je na przykład na meczach, mają nawet swoje święto. Warto po nie sięgnąć, bo to fajna imprezowa przekąska.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 4 parówki
  • ok 1/2 litra oleju roślinnego do smażenia
  • 4 patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy. Musi mieć ono konsystencję gęstszą niż śmietana. Jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki pszennej. 
  2. Parówki przekrawamy na pół i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny. Dobrze najpierw sprawdzić czy parówki na patykach się w niej zmieszczą i będą całe zanurzone.
  4. Parówki zanurzamy w cieście, trzymamy chwilę nad naczyniem aby nadmiar swobodnie spłynął.
  5. Corndogi smażymy, aż będą ciemno złote.
  6. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Jeśli chcemy by warstwa ciasta była grubsza, możemy gotowego corndoga zanurzyć w cieście ponownie i usmażyć jeszcze raz.
  8. Corndogi podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ