Chińska czarna kura fascynuje kucharzy na całym świecie. Czy jej jajka też są całe czarne? Prawdziwa odpowiedź brzmi nie, ale to wcale nie znaczy, że nie można takich zrobić.
Składniki:
- 1 duże jajko
- 4 czarne oliwki
- czarny barwnik spożywczy
- 1 płaska łyżeczka masła
- szczypiorek
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
- Żółtko oddzielamy od białka, ostrożnie by żółtko się nie rozlało.
- Oliwki dokładnie rozdrabniamy blenderem. Dodajemy białko i kilka kropli barwnika.
- Przecedzamy białko przez sitko by pozbyć się większych kawałków oliwek.
- Na małej patelni roztapiamy masło.
- Rozlewamy zabarwione białko.
- Na środku delikatnie układamy żółtko.
- Posypujemy solą i pieprzem.
- Smażymy na małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.
- Podajemy posypane szczypiorkiem najlepiej z tostowanym pieczywem.
Porada:
- Jeśli zbyt długo będziemy blendować białko, ubije się ono na pianę i pojawią się pęcherzyki powietrza. Lepiej dodać je na końcu i tylko przemieszać łyżką.