Czarne jajko sadzone od czarnej, chińskiej kury

Chińska czarna kura fascynuje kucharzy na całym świecie. Czy jej jajka też są całe czarne? Prawdziwa odpowiedź brzmi nie, ale to wcale nie znaczy, że nie można takich zrobić.

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 4 czarne oliwki
  • czarny barwnik spożywczy
  • 1 płaska łyżeczka masła
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtko oddzielamy od białka, ostrożnie by żółtko się nie rozlało.
  2. Oliwki dokładnie rozdrabniamy blenderem. Dodajemy białko i kilka kropli barwnika.
  3. Przecedzamy białko przez sitko by pozbyć się większych kawałków oliwek.
  4. Na małej patelni roztapiamy masło.
  5. Rozlewamy zabarwione białko.
  6. Na środku delikatnie układamy żółtko.
  7. Posypujemy solą i pieprzem.
  8. Smażymy na małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.
  9. Podajemy posypane szczypiorkiem najlepiej z tostowanym pieczywem.

Porada:

  • Jeśli zbyt długo będziemy blendować białko, ubije się ono na pianę i pojawią się pęcherzyki powietrza. Lepiej dodać je na końcu i tylko przemieszać łyżką.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ