To zupa świetna do rozpoczęcia każdej diety. Jest niskokaloryczna, sycąca, a przy tym wyjątkowo smaczna oraz szybka w przygotowaniu.
Składniki na około 3 litry zupy:
- 1 pierś z kuczaka
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- pół pora
- 100 g kaszy pęczak
- 3 średnie ziemniaki
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- liść laurowy (opcjonalnie)
- przyprawa uniwersalna lub kostka rosołowa (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Kaszę płuczemy.
- Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach, ewentualnie przy użyciu robota kuchennego.
- Pora myjemy, ze szczególnym naciskiem na miejsce gdzie łączą się liście, bo zazwyczaj zbiera się tam błoto. Kroimy wzdłóż na pół a następnie na rozpadające się półplasterki.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
- Do około 5 litrowego garnka wlewamy około 3 litry wody.
- Dodajemy kaszę, kurczaka, włoszczyznę oraz przyprawy i dodatki.
- Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż kasza będzie względnie miękka. Dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Krupnik musi być dość pieprzny.
Porada:
- W zależności od wielkości ognia lub mocy palnika czas gotowania zupy może się znacznie wydłużyć. Warto więc co jakiś czas sprawdzać czy kasza i ziemniaki są dostatecznie miękkie.