Dietetyczny krupnik

To zupa świetna do rozpoczęcia każdej diety. Jest niskokaloryczna, sycąca, a przy tym wyjątkowo smaczna oraz szybka w przygotowaniu.

Składniki na około 3 litry zupy:

  • 1 pierś z kuczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • pół pora
  • 100 g kaszy pęczak
  • 3 średnie ziemniaki
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • liść laurowy (opcjonalnie)
  • przyprawa uniwersalna lub kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Kaszę płuczemy.
  2. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach, ewentualnie przy użyciu robota kuchennego.
  4. Pora myjemy, ze szczególnym naciskiem na miejsce gdzie łączą się liście, bo zazwyczaj zbiera się tam błoto. Kroimy wzdłóż na pół a następnie na rozpadające się półplasterki.
  5. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
  6. Do około 5 litrowego garnka wlewamy około 3 litry wody.
  7. Dodajemy kaszę, kurczaka, włoszczyznę oraz przyprawy i dodatki.
  8. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż kasza będzie względnie miękka. Dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut.
  9. Doprawiamy solą i pieprzem. Krupnik musi być dość pieprzny.

Porada:

  • W zależności od wielkości ognia lub mocy palnika czas gotowania zupy może się znacznie wydłużyć. Warto więc co jakiś czas sprawdzać czy kasza i ziemniaki są dostatecznie miękkie.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ