To wyjątkowo dobrze skomponowana mieszanka smaków. Ziemniaki faszerowane to świetny sposób by zaskoczyć domowników wyjątkowym obiadem. Danie świetnie sprawdzi się także na mniej oficjalną kolację w gronie dobrych znajomych.
Składniki dla 3 osób:
- 9 dużych ziemniaków podłużnych
- 1 średnia cebula
- 250 g mięsa mielonego z szynki
- 50 g masła
- 50 ml śmietany
- mieszanka przypraw do ziemniaków
- mieszanka przypraw do mięsa mielonego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki ketchupu
- 1 garść startego sera mozzarella (ewentualnie zwykłego żółtego)
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- świeży koperek
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, przeciąć na pół i wydrążyć łyżką, robiąc miejsce na farsz.
- Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (wrzucić do wrzątku i gotować nie więcej niż 10 minut)
- Mięso i pokrojoną cebulę podsmażyć. Dodać sól, pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
- Przygotować sos. Masło roztopić na małym ogniu, wymieszać ze śmietaną, dodać przecier pomidorowy, ketchup i oregano.
- Połowę przygotowanego sosu dodać do mięsa.
- Ostudzone ziemniaki posypać tymiankiem oraz mieszanką przypraw do ziemniaków. Nafaszerować przyrządzonym mięsem.
- Blaszkę do pieczenia posmarować olejem. Ułożyć ziemniaki
- Polać pozostałym na patelni sosem. Posypać startym serem.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 – 40 minut.
- Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.