Faszerowane ziemniaki

To wyjątkowo dobrze skomponowana mieszanka smaków. Ziemniaki faszerowane to świetny sposób by zaskoczyć domowników wyjątkowym obiadem. Danie świetnie sprawdzi się także na mniej oficjalną kolację w gronie dobrych znajomych.

Składniki dla 3 osób:

  • 9 dużych ziemniaków podłużnych
  • 1 średnia cebula
  • 250 g mięsa mielonego z szynki
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietany
  • mieszanka przypraw do ziemniaków
  • mieszanka przypraw do mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1 garść startego sera mozzarella (ewentualnie zwykłego żółtego)
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, przeciąć na pół i wydrążyć łyżką, robiąc miejsce na farsz.
  2. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (wrzucić do wrzątku i gotować nie więcej niż 10 minut)
  3. Mięso i pokrojoną cebulę podsmażyć. Dodać sól, pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
  4. Przygotować sos. Masło roztopić na małym ogniu, wymieszać ze śmietaną, dodać przecier pomidorowy, ketchup i oregano.
  5. Połowę przygotowanego sosu dodać do mięsa.
  6. Ostudzone ziemniaki posypać tymiankiem oraz mieszanką przypraw do ziemniaków. Nafaszerować przyrządzonym mięsem.
  7. Blaszkę do pieczenia posmarować olejem. Ułożyć ziemniaki
  8. Polać pozostałym na patelni sosem. Posypać startym serem.
  9. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 – 40 minut.
  10. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ