Francuska zapiekana zupa cebulowa

Przepis na to danie pochodzi od rodowitego Francuza. To zupa niezwykle ekskluzywna, idealna na romantyczną kolacje przy świecach. Jest bardzo ciekawa w smaku i znacznie różni się od znanych nam zup cebulowych, serwowanych na przykład w pizzeriach w naszym kraju.

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 1 czubata łyżka masła
  • 4 łyżki białego wina (najlepiej oczywiście francuskiego)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 litr bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 1-1,5 łyżeczki cukru (w zależności od rodzaju wina)
  • 2 pół-bagietki (ewentualnie 3 jasne bułki)
  • Ser najlepiej gruyère, ale ostatecznie może być też gouda

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę. Zupa cebulowa musi być lekko brązowa, należy więc postawić patelnię na dość dużym ogniu i mieszać, gdy cebula zacznie brązowieć, dodajemy łyżkę bulionu i dalej mieszamy. Uważamy by się nie przypaliła.
  3. Dodajemy wino i dalej mieszamy.
  4. Na koniec smażenia cebulę podsypujemy mąką, ciągle mieszając.
  5. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy liść laurowy i tymianek. Zupę gotujemy przez 40 minut na małym ogniu.
  6. Po ugotowaniu doprawiamy solą pieprzem i cukrem.
  7. Bułki kroimy poprzecznie na około 2 cm kromki. Opiekamy w tosterze lub w piekarniku na lekko brązowo.
  8. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek. Na wierchu układamy kromki pieczywa tak by pokryć jak najwięcej powierzchni. Obficie zasypujemy wierzch startym serem.
  9. Zapiekamy w piekarniku przez około 10-15 minut w 160 stopniach Celsjusza. W Końcowej fazie zapiekania można dołączyć termoobieg.
  10. Podajemy najlepiej na drewnianej desce, ostrożnie by się nie poparzyć.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ