Gofry na jogurcie

W waszej lodówce nie ma mleka, a naszła Was ochota na gofry? Wystarczy trochę jogurtu i po chwili można się delektować smakiem rodem z Kołobrzegu.

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 lyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Sposób wykonania:

  1. Żółltka oddzielić od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. W procesie tym bardzo pomaga szczypta soli.
  3. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do całkowitego połączenia się składników.
  4. Do masy dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką, tak by jak najwięcej powietrza pozostało w masie.
  5. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste, dodać odrobinę wody.
  6. Porządnie rozgrzać gofrownicę. Około dwie łyżki ciasta nakładać na środek formy. Piec do zbrązowienia.
  7. Podawać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, owocami lub ulubioną polewą.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ