W waszej lodówce nie ma mleka, a naszła Was ochota na gofry? Wystarczy trochę jogurtu i po chwili można się delektować smakiem rodem z Kołobrzegu.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka gęstego jogurtu
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 lyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Sposób wykonania:
- Żółltka oddzielić od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę. W procesie tym bardzo pomaga szczypta soli.
- Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do całkowitego połączenia się składników.
- Do masy dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką, tak by jak najwięcej powietrza pozostało w masie.
- Jeśli ciasto wyjdzie za gęste, dodać odrobinę wody.
- Porządnie rozgrzać gofrownicę. Około dwie łyżki ciasta nakładać na środek formy. Piec do zbrązowienia.
- Podawać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, owocami lub ulubioną polewą.