Góralska kwaśnica na żeberkach

Wielu z nas nie wyobraża sobie wyprawy w góry bez choćby jednego talerza. Zdecydowanie ta zupa najlepiej smakuje w schronisku, ewentualnie w małej góralskiej gospodzie po długim spacerze. Zrobiona w domu niczym jednak nie odbiega od oryginału. Dodatkowo przywołuje wspaniałe górskie wspomnienia.

Składniki na około 4 litry zupy:

  • 0,5 kg żeberek – najlepiej wędzonych
  • 200 g kiełbasy lub / i boczku (gdy chcemy otrzymać wersją na bogato)
  • 1 cebula
  • 1 worek kiszonej kapusty
  • 1 butelka soku z kapusty (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz (najlepiej ziarnisty)
  • sól

Dodatkowo:

  • ziemniaki lub pajda chleba

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka myjemy i zalewamy wodą. Dodajemy kiszoną kapustę, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
  2. Boczek, cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy do zupy.
  3. Zupę doprawiamy sokiem z kapusty, można ten krok pominąć.
  4. Żeberka wyciągamy z garnka i po lekkim przestygnięciu kroimy na kawałki.
  5. Gotujemy ziemniaki.

Porady:

  1. Kwaśnica nie może zawierać warzyw z rosołu takich jak marchewka czy pietruszka, bo staje się kapuśniakiem. Z założenia ma być jak najbardziej mięsna. Tłuszcz z mięsa świetnie komponuje się bowiem z kwaśnym sokiem z kapusty.
  2. Prawdziwa kwaśnica podawana jest z ziemniakami (zwanymi w górach grulami) gotowanymi osobno. Czasem jada się ją również z chlebem. W warunkach domowych warto jednak rozważyć lekką modyfikację oryginalnego przepisu i dodanie ziemniaków od razu do zupy.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ