Te urocze piramidki to niezwykle popularna indyjska przekąska. Jest dostępna w wielu barach i restauracjach z tą kuchnią. Ma też sporo wariantów: zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Tradycyjne samosy z Penżabu mają wyjątkowe, lekko kruche ciasto i są nadziewane farszem z ziemniakami i zielonym groszkiem. Choć na początku wydaje się to dziwne połączenie, danie to, być może dzięki niezwykłym przyprawom, jest naprawdę wyjątkowo smaczne i po zrobieniu ich raz ma się ochotę na więcej. Warto wypróbować ten przepis nie tylko jeśli jest się wegetarianinem.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki lekko podgrzanego oleju roślinnego
- około 3 łyżek wody
- pół łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 2 ziemniaki ugotowane i rozgniecione
- 1/2 szklanki zielonego ugotowanego groszku (może być groszek z puszki)
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki ziaren mielonego kminu rzymskiego
- 1 ząbek czosnku
- około 2 cm korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- około 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry (opcjonalnie)
- pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
- Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz olej. Mieszamy wszystko i dolewając powoli wodę, zagniatamy ciasto, tak by było średnio miękkie i elastyczne.
- Ciasto zostawiamy pod przykryciem na około 20 minut.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy kmin i gorczycę, smażymy wszystko razem przez chwilę. Następnie dodajemy czosnek i imbir, chili, kurkumę, sól oraz przyprawę garam masala i mieszamy.
- Dodajemy ziemniaki, zielony groszek, natkę kolendry i sok z cytryny. Wszystko razem chwilę smażymy, dokładnie mieszając.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy około 15 centymetrów. Przecinamy go nożem po średnicy i otrzymujemy dwie połówki. Z takiej części placka formujemy stożek, sklejając ze sobą proste brzeg. Otrzymujemy coś w kształcie rożka do lodów. Do środka wkładamy nadzienie i dokładnie zaklejamy górę pierożka. Pierożek delikatnie przyciskamy do podłoża, formując czworościan (coś w rodzaju piramidki o trójkątnej podstawie).
- Samosy smażymy kilka minut w głębokim oleju, z każdej strony aż będą jasnozłote. Osączamy na papierowym ręczniku.
Porada:
- Samosy świetnie smakują z sosem hari, popijane masala czaj.
