Hinduskie pierożki samosa

Te urocze piramidki to niezwykle popularna indyjska przekąska. Jest dostępna w wielu barach i restauracjach z tą kuchnią. Ma też sporo wariantów: zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Tradycyjne samosy z Penżabu mają wyjątkowe, lekko kruche ciasto i  są nadziewane farszem z  ziemniakami i zielonym groszkiem. Choć na początku wydaje się to dziwne połączenie, danie to, być może dzięki niezwykłym przyprawom, jest naprawdę wyjątkowo smaczne i po zrobieniu ich raz ma się ochotę na więcej. Warto wypróbować ten przepis nie tylko jeśli jest się wegetarianinem.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki lekko podgrzanego oleju roślinnego
  • około 3 łyżek wody
  • pół łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 2 ziemniaki ugotowane i rozgniecione
  • 1/2 szklanki zielonego ugotowanego groszku (może być groszek z puszki)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren mielonego kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • około 2 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • około 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia: 

  1. Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz olej. Mieszamy wszystko i dolewając powoli wodę, zagniatamy ciasto, tak by było średnio miękkie i elastyczne.
  2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na około 20 minut.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy kmin i gorczycę, smażymy wszystko razem przez chwilę. Następnie dodajemy czosnek i imbir, chili, kurkumę, sól oraz przyprawę garam masala i mieszamy.
  4. Dodajemy ziemniaki, zielony groszek, natkę kolendry i sok z cytryny. Wszystko razem chwilę smażymy, dokładnie mieszając.
  5. Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy około 15 centymetrów. Przecinamy go nożem po średnicy i otrzymujemy dwie połówki. Z takiej części placka formujemy stożek, sklejając ze sobą proste brzeg. Otrzymujemy coś w kształcie rożka do lodów. Do środka wkładamy nadzienie i dokładnie zaklejamy górę pierożka. Pierożek delikatnie przyciskamy do podłoża, formując czworościan (coś w rodzaju piramidki o trójkątnej podstawie).
  6. Samosy smażymy kilka minut w głębokim oleju, z każdej strony aż będą jasnozłote. Osączamy na papierowym ręczniku.

Porada:

  • Samosy świetnie smakują z sosem hari, popijane masala czaj.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ