Hosomaki z ogórkiem

Hosomaki to nic innego jak jednoskładnikowa rolka sushi – jedna z najprostszych do wykonania. Jest idealna dla początkujących sushimasterów i świetna na rozgrzewkę gdy mamy zamiar wykonać jednorazowo kilka rodzajów tego japońskiego przysmaku. Warto ja zrobić bo stanowi doskonałe urozmaicenie bardziej wyrafinowanych rolek i świetnie się prezentuje w zestawie sushi.

Składniki:

  • ugotowany i doprawiony ryż do sushi (link)
  • prażony sezam (link)
  • długi ogórek
  • 1 płat nori
  • pasta wasabi

Sposób wykonania:

  1. Ogórka kroimy wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na równe trzy części o przekroju mniej więcej trójkąta równobocznego. Ta rolka najlepiej wygląda gdy ogórek jest ze skórką (oczywiście gdy ktoś ma opory przed jedzeniem go w ten sposób może go obrać).
  2. Odcinamy około 1/3 płatka nori (cały arkusz na jednoskładnikowe sushi byłby za duży i miałby nieproporcjonalnie dużo ryżu).
  3. Na większej części nori układamy cienką warstwę ryżu zostawiając około 2 cm pasek na zakładkę. By ryż nie kleił się do rąk stale moczymy je w miseczce z ciepłą wodą. Staramy się za mocno nie ugniatać ryżu.
  4. Przez środek ryżu (równolegle do zakładki) rozsmarowujemy palcem odrobinę wasabi. (Dobrze wcześniej sprawdzić jego moc i naszą reakcję nań, by nie przesadzić z jego ilością).
  5. Na wasabi układamy kawałek ogórka.
  6. Całość posypujemy uprażonym sezamem tworząc coś na kształt paseczka.
  7. Delikatnie przekładamy nori z zawartością na bambusową matkę i przystępujemy do zawijania rolki. Przed ostatecznym zaklejeniem jej sprawdzamy pozycję ogórka. Gdy w miejscu sklejenia nori jest on za blisko brzegu możemy w tym miejscu dołożyć trochę ryżu. Sprawdzamy czy ryż nie wypada z końcówek, jeśli tak się dzieje możemy go lekko upchnąć. Na koniec rolkę lekko ugniatamy i ostatecznie formujemy.
  8. Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę na 8 równych kawałków. W trakcie krojenia moczymy nóż w wodzie.
  9. Podajemy klasycznie z wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym.

Porady:

  1. Jeśli chcemy lekko podkręcić smak ogórka możemy przed zawinięciem dodatkowo posmarować go serkiem philadelphia.
  2. Istnieje wersja tej rolki w której ogórek nie jest w jednym kawałku, a kilkunastu bardzo drobno pociętych słupkach.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ