Jagodzianki

Gdy w lasach i przy drogach zaczynają pojawiać się leśne jagody bezdyskusyjnie warto wprowadzić je do menu. Jagodzianki to jeden z najsmaczniejszych rodzajów domowego pieczywa. Doskonale sprawdza się nie tylko na plaży.

Składniki na około 12- 14 jagodzianek:

  • 1kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • ok 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na nadzienie:

  • Kubeczek jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Sposób przygotowywania:

  1. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać, odstawić.
  2. Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto, z wyjątkiem mleka i masła, wymieszać.
  3. Masło stopić, nie gotować, i dodać do miski.
  4. Na koniec dodawać mleko porcjami, jednocześnie zagniatając ciasto.
  5. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  6. Ciasto ponownie krótko wyrobić. Formować bułeczki o kształcie przypominającym kotlety mielone. Następnie każdą spłaszczyć. Na środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki początkowo tak jak pierogi. Później formować rękami ponownie jak kotlety mielone.
  7. Każdą bułeczkę umieścić łączeniem w dół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 45 minut).
  8. Jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Sprawdzać co kilka minut ich stan, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
  9. Jagodzianki wyjąć i wystudzić.
  10. Przygotować lukier, im będzie gęstszy tym lepiej. Polukrować dokładnie jagodzianki przy pomocy pędzelka lub łyżki. Należy to robić szybko, zanim lukier zastygnie.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ