Gdy w lasach i przy drogach zaczynają pojawiać się leśne jagody bezdyskusyjnie warto wprowadzić je do menu. Jagodzianki to jeden z najsmaczniejszych rodzajów domowego pieczywa. Doskonale sprawdza się nie tylko na plaży.
Składniki na około 12- 14 jagodzianek:
- 1kg mąki pszennej
- 1/2 kostki drożdży świeżych
- szczypta soli
- ok 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na nadzienie:
- Kubeczek jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Sposób przygotowywania:
- Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać, odstawić.
- Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto, z wyjątkiem mleka i masła, wymieszać.
- Masło stopić, nie gotować, i dodać do miski.
- Na koniec dodawać mleko porcjami, jednocześnie zagniatając ciasto.
- Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Ciasto ponownie krótko wyrobić. Formować bułeczki o kształcie przypominającym kotlety mielone. Następnie każdą spłaszczyć. Na środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki początkowo tak jak pierogi. Później formować rękami ponownie jak kotlety mielone.
- Każdą bułeczkę umieścić łączeniem w dół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 45 minut).
- Jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Sprawdzać co kilka minut ich stan, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
- Jagodzianki wyjąć i wystudzić.
- Przygotować lukier, im będzie gęstszy tym lepiej. Polukrować dokładnie jagodzianki przy pomocy pędzelka lub łyżki. Należy to robić szybko, zanim lukier zastygnie.