Jajko zapiekane w bułce

To przepis genialny w swojej prostocie. Śniadanie przygotowane w ten sposób na pewno zostanie zapamiętane na długo.

Składniki:

  • 4 podłużne bułki  
  • 4 jajka
  • 4 plasterki chudej szynki 
  • 100 g sera żółtego  
  • 4 pomidorki koktajlowe 
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 1/4 czerwonej  papryki
  • szczypiorek
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz 

Sposób wykonania :

  1. Z bułek wycinamy górę i wnętrze oraz smarujemy dno ketchupem. 
  2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wkładamy w bułki.
  3. Układamy po plasterku szynki. Dodajemy papryką pokrojoną w kostkę i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka i inne ulubione śniadaniowe dodatki.
  4. Na każdą bułkę wylewamy po jednym jajku, ostrożnie by nie rozlać białka.
  5. Dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych lub papryczkami jalapeno.
  6. Wierzch posypujemy szczypiorkiem oraz solą i pieprzem.
  7. Zapiekamy w piekarniku w 180-150 stopniach do ścięcia jajek. Może to zająć nawet 12 -15 minut. Warto stopniowo zmniejszać temperaturę, by jajka się ścięły, a bułki nie spaliły.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ