Są wyjątkowo pobudzające wyobraźnię. Doskonale prezentują się na talerzu i świetnie sprawdzą się praktycznie na każdy posiłek.
Składniki na naleśniki:
- Około 2/3 kg mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- sól
- woda
Dodatkowo:
- 2 budynie waniliowe
- 1 litr mleka
- świeże truskawki
- tabliczka czekolady
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobrym zwyczajem jest użyć mniej mleka niż jest zalecane, tak by budyń był bardziej gęsty. Gdy jest gotowy zostawiamy by lekko przestygł.
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy dokładnie mikserem. Na koniec dodajemy wodę. Ciasto musi być półpłynne, o konsystencji przypominającej jogurt. Gdy wyjdzie za rzadkie, dodajemy małymi porcjami wodę.
- Rozgrzewamy patelnię, najlepiej naleśnikową, i smażymy naleśniki na średnim ogniu. Ilość ciasta użytego na jeden naleśnik zależy od wielkości patelni i pożądanej grubości naleśnika. Powinien być on jednak dość cienki.
- Gdy naleśnik jest z jednej strony gotowy, a brzeg ciasta odchodzi od patelni, delikatnie łapiemy go i przewracamy na drugą stronę.
- Gotowe naleśniki odkładamy jeden na drugim.
- Truskawki myjemy, wyrywamy szypułki i kroimy w plasterki.
- Na każdego naleśnika nakładamy przestudzony budyń. Zwijamy w rulon.
- Naleśniki układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy plasterki truskawek. Całość osypujemy startą czekoladą lub polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Porada:
- W wersji najbardziej na bogato możemy dodać bitą śmietanę i lody.