Kakaowe naleśniki z budyniem, czekoladą i truskawkami

Są wyjątkowo pobudzające wyobraźnię. Doskonale prezentują się na talerzu i świetnie sprawdzą się praktycznie na każdy posiłek.

Składniki na naleśniki:

  • Około 2/3 kg mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól
  • woda

Dodatkowo:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • świeże truskawki
  • tabliczka czekolady

Sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobrym zwyczajem jest użyć mniej mleka niż jest zalecane, tak by budyń był bardziej gęsty. Gdy jest gotowy zostawiamy by lekko przestygł.
  2. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy dokładnie mikserem. Na koniec dodajemy wodę. Ciasto musi być półpłynne, o konsystencji przypominającej jogurt. Gdy wyjdzie za rzadkie, dodajemy małymi porcjami wodę.
  3. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej naleśnikową, i smażymy naleśniki na średnim ogniu. Ilość ciasta użytego na jeden naleśnik zależy od wielkości patelni i pożądanej grubości naleśnika. Powinien być on jednak dość cienki. 
  4. Gdy naleśnik jest z jednej strony gotowy, a brzeg ciasta odchodzi od patelni, delikatnie łapiemy go i przewracamy na drugą stronę.
  5. Gotowe naleśniki odkładamy jeden na drugim.
  6. Truskawki myjemy, wyrywamy szypułki i kroimy w plasterki.
  7. Na każdego naleśnika nakładamy przestudzony budyń. Zwijamy w rulon.
  8. Naleśniki układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy plasterki truskawek. Całość osypujemy startą czekoladą lub polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Porada:

  • W wersji najbardziej na bogato możemy dodać bitą śmietanę i lody.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ