To danie albo się kocha, albo nienawidzi. Kapsalon to ciasno upakowany kebab z frytkami, zapieczony z serem i podany z sałatką na wierzchu. Danie wymyślił holenderski fryzjer, kapsalon w języku niderlandzkim oznacza właśnie salon fryzjerski.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- frytki mrożone
- 1 płaska łyżeczka mieszanki przypraw do kebabu lub gyrosu
- sałata lodowa
- ogórek
- pomidor
- olej roślinny
- sól
Sposób przyrządzania:
- Mięso oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z przyprawami.
- Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
- Frytki smażymy w głebokim tłuszczu. Będą jeszcze zapiekane, więc nie powinny być maksymalnie zarumienione.
- Sałatę kroimy na drobne kawałki, pomidory i ogórki w plasterki lub ich połówki czy ćwiartki.
- Ser tarkujemy na tarce z dużymi otworami.
- Na dnie żaroodpornego naczynie układamy usmażone frytki. Na nie wędruje mięso, a na samą górę starty ser.
- Całość zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika na wierzchu układamy sałatę pomidora i ogórka. Polewamy sosem czosnkowym i ewentualnie ketchupem.
Porady:
- Oryginalnie kapsalon zapieka się w naczyniu z grubej folii aluminiowej. Jest ona dostępna w polskich sklepach, ale naczynie żaroodporne również sprawdza się doskonale.
- Czas zapiekania będzie się różnił w zależności od piekarnika i użytego naczynia. Należy więc kontrolować piekarnik co kilka minut, by jego zawartość się nie przypaliła.