Kapsalon

To danie albo się kocha, albo nienawidzi. Kapsalon to ciasno upakowany kebab z frytkami, zapieczony z serem i podany z sałatką na wierzchu. Danie wymyślił holenderski fryzjer, kapsalon w języku niderlandzkim oznacza właśnie salon fryzjerski.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • frytki mrożone
  • 1 płaska łyżeczka mieszanki przypraw do kebabu lub gyrosu
  • sałata lodowa
  • ogórek
  • pomidor
  • olej roślinny
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z przyprawami.
  2. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
  3. Frytki smażymy w głebokim tłuszczu. Będą jeszcze zapiekane, więc nie powinny być maksymalnie zarumienione.
  4. Sałatę kroimy na drobne kawałki, pomidory i ogórki w plasterki lub ich połówki czy ćwiartki.
  5. Ser tarkujemy na tarce z dużymi otworami.
  6. Na dnie żaroodpornego naczynie układamy usmażone frytki. Na nie wędruje mięso, a na samą górę starty ser.
  7. Całość zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
  8. Po wyciągnięciu z piekarnika na wierzchu układamy sałatę pomidora i ogórka. Polewamy sosem czosnkowym i ewentualnie ketchupem.

Porady:

  1. Oryginalnie kapsalon zapieka się w naczyniu z grubej folii aluminiowej. Jest ona dostępna w polskich sklepach, ale naczynie żaroodporne również sprawdza się doskonale.
  2. Czas zapiekania będzie się różnił w zależności od piekarnika i użytego naczynia. Należy więc kontrolować piekarnik co kilka minut, by jego zawartość się nie przypaliła.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ