Klasyczna polska mizeria

To chyba najbardziej polski dodatek do obiadu. Mizeria świetnie się komponuje z ziemniakami i wszelkiego rodzaju mięsami zarówno z sosem jak i bez.

Składniki:

  • 1 ogórek długi
  • szczypiorek świeży (opcjonalnie)
  • koperek świeży (opcjonalnie)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • Około 5 łyżek śmietany lub jogurtu, ewentualnie 1/3 szklanki zsiadłego mleka.
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:

  1. Ogórka obieramy, choć są też entuzjaści wersji ze skórką.
  2. Przy pomocy noża, obieraczki do warzyw bądź specjalistycznego gadżetu kroimy ogórka w jak najcieńsze plasterki.
  3. Plasterki ogórka posypujemy cukrem, solą i pieprzem. Ugniatamy go rękami i zostawiamy by puścił sok. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
  4. Odciskamy ręką sok i wylewamy go.
  5. Dodajemy jogurt lub śmietanę, koperek, szczypiorek i natkę pietruszki. Najlepsze są oczywiście świeże zioła, ale suszone też będą ok.
  6. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy ostatecznie solą cukrem i pieprzem.

Porada:

  • Istnieją warianty mizerii z pomidorami, rzodkiewką, cebulą, a nawet miętą. Jeśli lubimy te składniki śmiało można eksperymentować w poszukiwaniu ulubionego smaku.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ