To chyba najbardziej polski dodatek do obiadu. Mizeria świetnie się komponuje z ziemniakami i wszelkiego rodzaju mięsami zarówno z sosem jak i bez.
Składniki:
- 1 ogórek długi
- szczypiorek świeży (opcjonalnie)
- koperek świeży (opcjonalnie)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- Około 5 łyżek śmietany lub jogurtu, ewentualnie 1/3 szklanki zsiadłego mleka.
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
- Ogórka obieramy, choć są też entuzjaści wersji ze skórką.
- Przy pomocy noża, obieraczki do warzyw bądź specjalistycznego gadżetu kroimy ogórka w jak najcieńsze plasterki.
- Plasterki ogórka posypujemy cukrem, solą i pieprzem. Ugniatamy go rękami i zostawiamy by puścił sok. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
- Odciskamy ręką sok i wylewamy go.
- Dodajemy jogurt lub śmietanę, koperek, szczypiorek i natkę pietruszki. Najlepsze są oczywiście świeże zioła, ale suszone też będą ok.
- Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy ostatecznie solą cukrem i pieprzem.
Porada:
- Istnieją warianty mizerii z pomidorami, rzodkiewką, cebulą, a nawet miętą. Jeśli lubimy te składniki śmiało można eksperymentować w poszukiwaniu ulubionego smaku.