Krem z groszku

Być może wygląd tej zupy nie jest powalający, ale to jeden ze smaczniejszych kremów. W dodatku robi się go maksymalnie w 20 minut.

Składniki:

  • Puszka groszku konserwowego 400g
  • 1/2 litra bulionu (drobiowego, warzywnego lub drobiowo-warzywnego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 małego kubeczka jogurtu lub śmietany
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek świeżego koperku

Sposób przygotowania:

  1. Bulion podgrzewamy, dodajemy groszek, cebulę pokrojoną w dużą kostkę oraz czosnek.
  2. Gotujemy przez 15 minut.
  3. Po przestudzeniu blendujemy na jednolitą masę.
  4. Dodajemy masło i śmietanę.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem
  6. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Porady:

  1. Zupa świetnie smakuje z grzankami, a także z groszkiem ptysiowym.
  2. Część groszku można pozostawić w całości i dodać do zupy bez blendowania.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ