Do kawy, do likieru, na deser, na imprezę, a nawet… zamiast tortu weselnego! Zastosowań i wersji sernika jest nieskończenie wiele. Tym razem postawiliśmy na wersję kremową tego niekwestionowanego króla ciast. A ponieważ mamy styczeń i wielu z nas trzyma się noworocznych postanowień dietowych, przedstawiamy przepis na sernik również w wersji fit z obniżoną kalorycznością. Jeśli użyjecie ksylitolu oraz orzeszków bez soli ta słodka pokusa będzie nieco lżejsza.
Składniki na spód:
- 150 g ciasteczek pełnoziarnistych
- 1/2 szklanki (60 g) prażonych orzeszków ziemnych z solą lub bez
- 1/4 kostki (50 g) masła
Składniki na masę serową: (powinny mieć temperaturę pokojową)
- 1 wiaderko (1000 g) twarogu sernikowego
- 1 szklanka (200 g) cukru lub ksylitolu
- 5 jajek
- 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki masy krówkowej kajmak
- 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych z solą lub bez
Przygotowanie spodu:
- Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wywijając brzegi poza obręcz. Boki smarujemy odrobiną masła.
- Ciasteczka oraz orzeszki ziemne blendujemy niemal na mąkę, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy tak, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
- Przygotowaną masę ciasteczkową przekładamy do formy. Równomiernie rozprowadzamy ją i ugniatamy, a następnie odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej:
- Wszystkie składniki na masę serową (twaróg, ksylitol/cukier, jajka, śmietankę i cukier waniliowy) umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Nie miksujemy zbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
- Gotową masę przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i wyrównujemy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut tak, aby góra sernika była wyraźnie ścięta. W razie potrzeby czas można trochę wydłużyć. Na samym dole piekarnika, w momencie wkładania sernika, można położyć szerokie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta.
- Sernik studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na około 12 godzin.
- Na koniec schłodzony sernik dekorujemy kajmakiem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
