Kremowy sernik z kajmakiem i orzeszkami (również w wersji fit!)

Do kawy, do likieru, na deser, na imprezę, a nawet… zamiast tortu weselnego! Zastosowań i wersji sernika jest nieskończenie wiele. Tym razem postawiliśmy na wersję kremową tego niekwestionowanego króla ciast. A ponieważ mamy styczeń i wielu z nas trzyma się noworocznych postanowień dietowych, przedstawiamy przepis na sernik również w wersji fit z obniżoną kalorycznością. Jeśli użyjecie ksylitolu oraz orzeszków bez soli ta słodka pokusa będzie nieco lżejsza.

Składniki na spód:

  • 150 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 1/2 szklanki (60 g) prażonych orzeszków ziemnych z solą lub bez
  • 1/4 kostki (50 g) masła

Składniki na masę serową: (powinny mieć temperaturę pokojową)

  • 1 wiaderko (1000 g) twarogu sernikowego
  • 1 szklanka (200 g) cukru lub ksylitolu
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki masy krówkowej kajmak
  • 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych z solą lub bez

Przygotowanie spodu:

  1. Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wywijając brzegi poza obręcz. Boki smarujemy odrobiną masła.
  2. Ciasteczka oraz orzeszki ziemne blendujemy niemal na mąkę, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy tak, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
  3. Przygotowaną masę ciasteczkową przekładamy do formy. Równomiernie rozprowadzamy ją i ugniatamy, a następnie odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej:

  1. Wszystkie składniki na masę serową (twaróg, ksylitol/cukier, jajka, śmietankę i cukier waniliowy) umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Nie miksujemy zbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
  2. Gotową masę przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i wyrównujemy.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut tak, aby góra sernika była wyraźnie ścięta. W razie potrzeby czas można trochę wydłużyć. Na samym dole piekarnika, w momencie wkładania sernika, można położyć szerokie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta.
  4. Sernik studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na około 12 godzin.
  5. Na koniec schłodzony sernik dekorujemy kajmakiem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ