Kurczak na patyczkach

Danie wywodzi się od polskich imigrantów, którzy w czasach PRL-u przenieśli się do Ameryki. Można doszukać się w nim się wpływów kuchni azjatyckiej, amerykańskiej i polskiej. To świetna alternatywa dla klasycznego smażonego filetu z piersi kurczaka. Z pewnością wzbudzi zainteresowanie podczas obiadu.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków

Sposób wykonania:

  1. Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w 2 cm kawałki.
  2. Wrzucamy do nawyczynia z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami.
  3. Dokładnie mieszamy.
  4. Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki zostawiając po około 1 cm z każdej strony.
  5. Panierujemy w mące i ugniatamy rękami nadając kształt zbliżony do walca.
  6. Maczamy w rozmąconym jajku.
  7. Panierujemy w bułce tartej.
  8. Smażymy na oleju.

Wskazówki:

  1. Aby mięso idealnie się usmażyło zaczynamy od dość dużego ognia, a w trakcie smażenia i częstego obracania „patyczków” zmniejszamy grzanie. Należy uważać by patyczki się nie przypaliły, zwłaszcza na początku smażenia.
  2. Gotowe „patyczki” idealnie nadają się do mrożenia i odgrzewania w piekarniku. Jeśli mamy jednak taki zamiar, należy zakończyć smażenie wcześniej gdy nie są jeszcze idealnie brązowe. Dzięki temu po odgrzaniu będą soczyste.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ