Kurczak słodko – kwaśny w ananasie

Kurczak podany w ten sposób zachwyci każdego. To łatwy sposób by zaimponować swym kulinarnym kunsztem. Tak naprawdę danie to jest bardzo proste w przygotowaniu, a walory smakowe i wzrokowe zapierają dech w piersiach.

Składniki dla dwóch osób:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ananas świeży
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • kawałek papryczki chili (opcjonalnie)

Składniki na nos słodko-kwaśny:

  • 2/3 szklanki soku z ananasa z puszki
  • 4 łyżki octu – najlepiej ryżowego, ale spirytusowy też będzie ok, choć trzeba dać mniej bo jest mocniejszy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub palmowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego

Dodatkowo:

  • prażony sezam
  • szczypiorek
  • 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 4 łyżki oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Ananasa przecinamy na pół ostrym nożem. Wydrążamy zawartość i kroimy w niewielką kostkę.
  2. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w cienkie plasterki.
  3. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie, podłużne kawałki.
  4. Marchewkę obgotowujemy przez około 10 minut.
  5. Jajko, mąkę i sos sojowy dokładnie łączymy, najlepiej rózgą cukierniczą. Do marynaty dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.
  6. W osobnym naczyniu łączymy składniki na sos.
  7. Nastawiamy garnek z ryżem jaśminowym.
  8. Do woka wlewamy olej. Najpierw podsmażamy paprykę i cebulę. Gdy trochę się obsmażą dodajemy czosnek, imbir i ewentualnie papryczkę chili. 
  9. Dodajemy kurczaka i marchew, a po krótkim smażeniu ananasa.
  10. Po 30 sekundach wlewamy sos. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
  11. W przygotowaną połówkę ananasa wkładamy ugotowany ryż, oraz kurczaka z patelni.
  12. Posypujemy prażonym sezamem oraz szczypiorkiem.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ