Łazanki

Łazanki można przyrządzić na wiele sposobów. Są wersje z kiełbasą, grzybami oraz cebulą.  Na pomorzu zachodnim przygotowuje się je jednak tylko z mięsa i kiszonej kapusty. To minimalistyczny przepis idealny w swojej prostocie.

Składniki:

  • Ok 0,6kg szynki wieprzowej,
  • Ok 0,5kg kiszonej kapusty
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki bulionu, lub 1 kostka rosólołowa
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Szynkę oczyścić i pokroić w ok 1 cm kostkę.
  2. Podsmażyć na odrobinie oleju, zalać wodą.
  3. Dodać przyprawy oraz bulion / kostkę rosołową.
  4. Całość gotować około 45 minut na małym ogniu pod przykryciem najlepiej na dużej patelni lub woku.
  5. Kapustę przepłukać. Posiekać nożem, dodać do mięsa i gotować jeszcze przez około 20 minut.
  6. Ugotować makaron łazanki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Połączyć z mięsem i kapustą.
  8. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ