Łazanki można przyrządzić na wiele sposobów. Są wersje z kiełbasą, grzybami oraz cebulą. Na pomorzu zachodnim przygotowuje się je jednak tylko z mięsa i kiszonej kapusty. To minimalistyczny przepis idealny w swojej prostocie.
Składniki:
- Ok 0,6kg szynki wieprzowej,
- Ok 0,5kg kiszonej kapusty
- 3 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 szklanki bulionu, lub 1 kostka rosólołowa
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
- Szynkę oczyścić i pokroić w ok 1 cm kostkę.
- Podsmażyć na odrobinie oleju, zalać wodą.
- Dodać przyprawy oraz bulion / kostkę rosołową.
- Całość gotować około 45 minut na małym ogniu pod przykryciem najlepiej na dużej patelni lub woku.
- Kapustę przepłukać. Posiekać nożem, dodać do mięsa i gotować jeszcze przez około 20 minut.
- Ugotować makaron łazanki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Połączyć z mięsem i kapustą.
- Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.