Ciasto francuskie to produkt z olbrzymim potencjałem. Możemy z niego wykonać wiele szybkich i wyjątkowych przekąsek. Jedną z nich są świetnie wyglądające łódeczki. Doskonale sprawdzają się one na śniadanie i możemy do nich włożyć praktycznie wszystko co lubimy.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ulubione wędliny np: szynka, kurczak, kabanosy, salami, boczek
- ulubione warzywa np: cebula, papryka, pomidor, oliwki, szczypiorek
- 1 garść startego żółtego sera
- sezam do posypania (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Płat ciasta rozwijamy. Przecinamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w poprzek na około 8 cm paski.
- Końcówki sklejamy z obydwóch stron tworząc coś na kształt łódeczek.
- Do środka dodajemy ulubione dodatki. Posypujemy żółtym serem i ewentualnie sezamem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 12 minut.