Łódeczki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to produkt z olbrzymim potencjałem. Możemy z niego wykonać wiele szybkich i wyjątkowych przekąsek. Jedną z nich są świetnie wyglądające łódeczki. Doskonale sprawdzają się one na śniadanie i możemy do nich włożyć praktycznie wszystko co lubimy.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ulubione wędliny np: szynka, kurczak, kabanosy, salami, boczek
  • ulubione warzywa np: cebula, papryka, pomidor, oliwki, szczypiorek
  • 1 garść startego żółtego sera
  • sezam do posypania (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Płat ciasta rozwijamy. Przecinamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w poprzek na około 8 cm paski.
  2. Końcówki sklejamy z obydwóch stron tworząc coś na kształt łódeczek.
  3. Do środka dodajemy ulubione dodatki. Posypujemy żółtym serem i ewentualnie sezamem.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 12 minut.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ