Malinowa chmurka

To ciasto czaruje swoim wyglądem. Jest też wyjątkowe w smaku, a takie połączenie to gwarancja dużej popularności.

Składniki na bezę z migdałami: (forma 24×28 cm)

  • 3 białka 
  • 150 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • ok. 40-50 g płatków migdałowych 

Składniki na kruchy spód: 

  • 3 schłodzone żółtka 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g zimnego masła  
  • 30 g cukru pudru 
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego   
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki na krem mascarpone:

  • 500 ml schłodzonej kremówki 36% 
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone 
  • 30 g cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 

Składniki na galaretkę z malinami:

  • 600 g mrożonych malin (Jeśli chcemy użyć świeżych wkładamy je do zamrażalki by skrócić czas tężenia galaretki) 
  • 3 galaretki malinowe 
  • 3 szklanki wrzącej wody 

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania bezy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. 
  2. Białka (3 sztuki) ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy cukier (150g) i miksujemy do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy mikser!
  3. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (2 łyżeczki) i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
  4. Równomiernie rozkładamy bezę w formie i posypujemy płatkami migdałowymi.
  5. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 140°C.
  6. Wyjmujemy wraz z papierem i odstawiamy do wystudzenia.
  7. W czasie kiedy piecze się beza przygotowujemy kruchy spód. Przesianą mąkę (150g) mieszamy z proszkiem do pieczenia (1/2 łyżeczki), dodajemy masło (100g), żółtka (3 sztuki) oraz cukier puder (30g) i opakowanie cukru waniliowego. Składniki łączymy ze sobą, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
  8. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodowce przez około godzinę.
  9. Formę w której pieczona była beza ponownie wykładamy papierem do pieczenia.
  10. Schłodzone ciasto wałkujemy i starannie rozprowadzamy w formie.
  11. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
  12. Pieczemy przez około 15-20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  13. Wykonujemy krem mascarpone. Do dużego naczynia wlewamy kremówkę (500 ml), cukier puder (30g) i opakowanie cukru waniliowego. Ubijamy na sztywno. Odstawiamy mikser! Dodajemy serek mascarpone (30g) i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
  14. Gotowy krem chwilę schładzamy.
  15. Przygotowujemy galaretkę z malinami. Galaretki (3 opakowania) dokładnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Potrzebną ilość wody znajdziecie na opakowaniu.
  16. Dodajemy mrożone maliny i intensywnie mieszamy, galaretka szybko tężeje. 
  17. Przechodzimy do składania ciasta. Tężejącą galaretkę z malinami wylewamy na uprzednio upieczony i wystudzony kruchy spód. Trzeba robić to w blaszce żeby galaretka nie wyciekła. Jeśli jest jeszcze płynna wstawiamy ją do lodówki i czekamy! Spód z galaretką wkładamy do lodówki. Gdy całkowicie zastygnie wykładamy krem mascarpone.
  18. Na wierzch ostrożnie przekładamy bezę z płatkami migdałowymi.
  19. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ