Szynka i ser to idealne śniadaniowe połączenie. Nie potrzeba nawet pieczywa. Przy ich pomocy możemy stworzyć niezapomniane śniadanie. Omlet z szynką i serem to smak do którego się wraca.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/4 szkl. mleka
- 1/4 szkl. mąki
- sól
- 4 plasterki szynki
- ok 100 g dowolnego sera żółtego
- łyżka oleju do smażenia
Sposób wykonania:
- Plasterki szynki kroimy w prostokąty, ser tarkujemy na dużych oczkach.
- Jajka, mleko, mąkę i sól łączymy oraz mieszamy, najlepiej rózgą cukierniczą lub mikserem, do utrzymania jednolitej masy.
- Ciasto wylewamy na patelnię pokrytą odrobiną oleju.
- Smażymy, aż masa się lekko zetnie, wówczas na wierch wrzucamy szynkę i ser.
- Omlet składamy na pół i przez chwilę smażymy na małym ogniu, lekko ugniatając.
- Podajemy przekrojony na pół.