Pad thai z kurczakiem

To bez wątpienia najpopularniejsze tajskie danie. W Tajlandii na ulicy kosztuje grosze. W Polsce, w restauracji trzeba za nie zapłacić conajmniej kilkanaście złotych. Lepszą opcją jest więc zrobić je w domu. Pomocne okażą się gotowe pasty, które są coraz łatwiej dostępne, a smak przygotowanego z ich użyciem pad thaia wcale nie odbiega mocno od oryginału.

Składniki dla 2-3 osób:

  • 200 g suchego makaronu ryżowego (najlepiej wstążki, ale nitki też będą ok)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 dymki (ewentualnie 1 duża cebula plus szczypiorek)
  • Dwie garście kiełków fasoli mung (najlepiej świeżych)
  • 1 jajko
  • Pasta pad thai (dostępna w większości działów orientalnych)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • pół limonki
  • garść liści kolendry
  • orzeszki ziemne (najlepiej niesolone)
  • 1 łyżka tajskiej pasty chili – nam prik pao (z powodzeniem można zastąpić posiekaną papryczką chili)
  • 3 łyżki oleju (idealny byłby z orzeszków ziemnych albo kokosowy, ale słonecznikowy czy rzepakowy też będzie ok)

Sposób przygotowania:

  1. Pastę pad thai łączymy z cukrem, sosem rybnym i pastą nan prik pao (lub posiekaną chili) Gdy otrzymany sos jest bardzo gęsty dodajemy 1- 3 łyżeczki wody.
  2. Obrane orzeszki ziemne miażdżymy w moździerzu lub rozgniatamy w szczelnie zamkniętym woreczku na przykład przy pomocy wałka do ciasta.
  3. Makaron ryżowy wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez około 4 minuty (często w przepisach jest napisane, że wystarczy go zalać wrzącą wodą, nie gwarantuje to jednak, że będzie dostatecznie miękki). Odcedzamy i zostawiamy na durszlaku.
  4. Na woku rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka, czosnek, dymkę (posiekany szczypiorek zostawiamy do posypania dania), mieszamy.
  5. Zgarniamy wszystko na jeden brzeg patelni, a w wolną przestrzeń dodajemy makaron ryżowy i polewamy przygotowanym sosem. Chwilę obsmażamy i mieszamy.
  6. Znów robimy wolne miejsce na patelni i wbijamy jajko. Czekamy około 30 sekund, aż lekko się zetnie, a następnie wszystko mieszamy. W potrawie powinny być wyraźne kawałki jajka.
  7. Dodajemy kiełki fasoli mung. (Gdy chcemy by były bardziej miękkie można je dodać już wraz cebulą i kurczakiem). Wszystko dokładnie mieszamy.
  8. Smażymy wszystko chwilę, po czym przekładamy na talerz. Pad thaia posypujemy orzeszkami ziemnymi, listkami kolendry oraz szczypiorkiem.
  9. Skrapiamy sokiem z limonki.

Porada:

  • Do pad thaia w Tajlandii często dodatkowo podaje się limonkę, orzeszki ziemne i sos rybny, tak by w trakcie jedzenia posypywać i skrapiać danie według indywidualnych potrzeb.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ