Pasta śniadaniowa z makreli bez majonezu

Idealnie kremowa pasta to świetna opcja na zdrowe śniadanie. Co najlepsze kanapki z pastą z makreli możemy podać na wiele sposobów z ulubionymi dodatkami. 

Składniki:

  • 1 makrela wędzona
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Sposób wykonania:

  1. Gotujemy jajka na twardo (około 5 min).
  2. Najważniejszą i też dość czasochłonną czynnością przy przygotowaniu pasty z makreli jest obranie i usunięcie ości z ryby. Niestety trzeba to zrobić dokładnie. Zaczynamy od przecięcia ryby na pół i zdjęciu skóry. Usuwamy kręgosłup i największe ości. Teraz każdy kawałek ryby trzeba dokładnie obejrzeć i pougniatać palcami w poszukiwaniu ości. Na szczęście ułożone są one dość przewidywalnie. Sprawdzone kawałki ryby odkładamy do miseczki.
  3. Jajka, rybę i musztardę blendujemy na jednolitą masę. Śmiało można też użyć robota kuchennego.
  4. Pastę doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany szczypiorek.

 Porady:

Do kanapek z pastą z makreli świetnie nadaje się drobno posiekana cebulka, papryka konserwowa ogórek kiszony lub konserwowy a także oliwki. Generalnie możemy użyć wielu składników w zależności od własnych preferencji smakowych.

Pasty z makreli możemy użyć do przygotowania jajek faszerowanych. https://www.nasztalerz.pl/jajka-nadziewane-pasta-z-makreli/

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ