Pizza gruzińska à la chaczapuri

Chaczapuri i chinkali to chyba dwa najbardziej znane gruzińskie danie. Choć w tej wersji „oko” zostało nieco zmodyfikowane, jego oryginalny kształt pozostał niezmienny. To świetna alternatywa jeśli uwielbiacie pizze, a ta klasyczna już Wam się trochę przejadła.

Składniki na ciasto: (dwa placki)

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 opakowania drożdży suchych
  • 3 łyżki oleju
  • ciepła woda
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • cebula
  • garść liści świeżej kolendry
  • dwie łyżki passaty pomidorowej
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • 200 g dowolnego sera żółtego
  • szczypiorek do dekoracji
  • pieprz – najlepiej świeżo mielony

Sposób przyrządzania:

1.Cebulę kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy. Łączymy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu.

  1. Wyrabiamy ciasto jak na pizzę. Zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Mięso i pokrojoną w kostkę cebulę dokładnie odsmażamy na patelni. Na koniec dodajemy passatę i przyprawy.
  3. Dzielimy ciasto dwie równe części. Najlepiej użyć do tego wagi kuchennej.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm tak by przypominało elipsę. Dobrze podłożyć deskę do krojenia pieczywa i wałkować do brzegów. Pozwoli to zachować zbliżony kształt obydwóch placków.
  5. Z dwóch stron podwijamy brzegi ciasta do środka. Na koniec formujemy szpiczaste końcówki nadając ostateczny kształt naszemu chaczapuri.
  6. Przestrzeń wewnątrz wypełniamy mięsnym farszem. Ser ścieramy na drobnej tarce i posypujemy placki.
  7. Na koniec w środku robimy dziurkę i wbijamy jajko, ostrożnie by nie uszkodzić żółtka.
  8. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Pamiętajmy, że czas pieczenia może się znacznie różnić w zależności od typu piekarnika i należy co kilka minut kontrolować jego zawartość.
  9. Gotowe chaczapuri dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Dobrze też posypać je świeżo zmielonym pieprzem.

Porady:

  1. Przed podaniem chaczapuri kroi się w poprzeczne paski oszerokości około 4 cm, co znacznie ułatwia konsumpcje.
  2. Jeśli lubimy żółtko, mocno ścięte, dodajemy jajko przed włożeniem chaczapuri do piekarnika. Jeśli chcemy by rozlewało się, dodajemy je na około 7 minut przed końcem pieczenia.
  3. Jeśli nie zrobimy dużej dziurki na środku ciasta, jest spore ryzyko, że jajko wyleje się jeszcze przed włożeniem do piekarnika.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ