Chaczapuri i chinkali to chyba dwa najbardziej znane gruzińskie danie. Choć w tej wersji „oko” zostało nieco zmodyfikowane, jego oryginalny kształt pozostał niezmienny. To świetna alternatywa jeśli uwielbiacie pizze, a ta klasyczna już Wam się trochę przejadła.
Składniki na ciasto: (dwa placki)
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 opakowania drożdży suchych
- 3 łyżki oleju
- ciepła woda
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- cebula
- garść liści świeżej kolendry
- dwie łyżki passaty pomidorowej
- sól i pieprz
- łyżka oleju
Dodatkowo:
- 2 jajka
- 200 g dowolnego sera żółtego
- szczypiorek do dekoracji
- pieprz – najlepiej świeżo mielony
Sposób przyrządzania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy. Łączymy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu.
- Wyrabiamy ciasto jak na pizzę. Zostawiamy do wyrośnięcia.
- Mięso i pokrojoną w kostkę cebulę dokładnie odsmażamy na patelni. Na koniec dodajemy passatę i przyprawy.
- Dzielimy ciasto dwie równe części. Najlepiej użyć do tego wagi kuchennej.
- Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm tak by przypominało elipsę. Dobrze podłożyć deskę do krojenia pieczywa i wałkować do brzegów. Pozwoli to zachować zbliżony kształt obydwóch placków.
- Z dwóch stron podwijamy brzegi ciasta do środka. Na koniec formujemy szpiczaste końcówki nadając ostateczny kształt naszemu chaczapuri.
- Przestrzeń wewnątrz wypełniamy mięsnym farszem. Ser ścieramy na drobnej tarce i posypujemy placki.
- Na koniec w środku robimy dziurkę i wbijamy jajko, ostrożnie by nie uszkodzić żółtka.
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Pamiętajmy, że czas pieczenia może się znacznie różnić w zależności od typu piekarnika i należy co kilka minut kontrolować jego zawartość.
- Gotowe chaczapuri dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Dobrze też posypać je świeżo zmielonym pieprzem.
Porady:
- Przed podaniem chaczapuri kroi się w poprzeczne paski oszerokości około 4 cm, co znacznie ułatwia konsumpcje.
- Jeśli lubimy żółtko, mocno ścięte, dodajemy jajko przed włożeniem chaczapuri do piekarnika. Jeśli chcemy by rozlewało się, dodajemy je na około 7 minut przed końcem pieczenia.
- Jeśli nie zrobimy dużej dziurki na środku ciasta, jest spore ryzyko, że jajko wyleje się jeszcze przed włożeniem do piekarnika.