To najpopularniejszy wariant klasycznej polskiej pomidorówki. Jeśli dzień wcześniej na stole był rosół, prawdopodobnie dziś pojawi się właśnie ona. Można ją przyrządzić właściwie z każdego bulionu, nawet takiego po mięsie gotowanym na przykład do pierogów.
- 3 litry dowolnego bulionu lub rosołu.
- 1 ząbek czosnku, lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka cukru
- opakowanie 500 g przecieru pomidorowego
- małe opakowanie 180g jogurtu naturalnego lub śmietany
- garść liści świeżej pietruszki
- 1/2 opakowania makaronu świderki lub kolanka (ok 250 gramów)
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
- Bulion lub rosół przecedzić przez sito.
- Dodać makaron i doprowadzić do delikatnego wrzenia.
- Gotować przez około 20 minut na małym ogniu.
- Dodać przecier pomidorowy.
- Doprawić cukrem, czosnkiem i ketchupem.
- Kilka łyżek gotującej zupy wlać do opakowania z jogurtem lub śmietaną wymieszać, po czym dodać do garnka. Czynność tę wykonujemy aby jogurt lub śmietana się nie zważyły.
- Na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.
- Doprawiamy solą i pieprzem
Porada:
- Makaron można ugotować według instrukcji na opakowaniu i połączyć z zupą dopiero przed podaniem. Wrzucenie go od razu do garnka sprawi, że bardziej napęcznieje, ale zawarta w nim mąka dodatkowo zagęści nam zupę.