Pomidorowa z makaronem

To najpopularniejszy wariant klasycznej polskiej pomidorówki. Jeśli dzień wcześniej na stole był rosół, prawdopodobnie dziś pojawi się właśnie ona. Można ją przyrządzić właściwie z każdego bulionu, nawet takiego po mięsie gotowanym na przykład do pierogów.

  • 3 litry dowolnego bulionu lub rosołu.
  • 1 ząbek czosnku, lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru
  • opakowanie 500 g przecieru pomidorowego
  • małe opakowanie 180g jogurtu naturalnego lub śmietany
  • garść liści świeżej pietruszki
  • 1/2 opakowania makaronu świderki lub kolanka (ok 250 gramów)
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

  • Bulion lub rosół przecedzić przez sito.
  • Dodać makaron i doprowadzić do delikatnego wrzenia.
  • Gotować przez około 20 minut na małym ogniu.
  • Dodać przecier pomidorowy.
  • Doprawić cukrem, czosnkiem i ketchupem.
  • Kilka łyżek gotującej zupy wlać do opakowania z jogurtem lub śmietaną wymieszać, po czym dodać do garnka. Czynność tę wykonujemy aby jogurt lub śmietana się nie zważyły.
  • Na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Porada:

  • Makaron można ugotować według instrukcji na opakowaniu i połączyć z zupą dopiero przed podaniem. Wrzucenie go od razu do garnka sprawi, że bardziej napęcznieje, ale zawarta w nim mąka dodatkowo zagęści nam zupę.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ