Pomidorowa z ryżem

Pomidorowa to najpopularniejsza polska zupa, zaraz po rosole. Można ją przygotować na wiele sposobów i praktycznie każda gospodyni robi ją odrobinę inaczej. Wersja z ryżem to zaraz po makaronowej jedna z najczęściej przyrządzanych. Śmiało można powiedzieć, że to smak rodzinnego polskiego domu.

Składniki na około 4 litry zupy:

3 wersje

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 kostki rosołowe (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 1 ząbek czosnku, lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru
  • opakowanie 500 g przecieru pomidorowego
  • małe opakowanie 180g jogurtu naturalnego lub śmietany
  • garść liści świeżej pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przyrządzania:

  • Kurczaka oczyścić i pokroić w niewielką kostkę.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  • Pora oczyścić. (Szczególnie zwrócić uwagę na miejsce łączenia liści, gdzie często gromadzi się błoto.) Przeciąć go podłożenie na pół, a następnie pokroić w rozpadające się od razu półplasterki.
  • Zagotować około 3 litry wody. Dodać kurczaka, warzywa i przyprawy. Gotować około 20 min na małym ogniu.
  • Dodać ryż i gotować kolejne 20 minut.
  • Dodać przecier pomidorowy.
  • Doprawić cukrem i ketchupem.
  • Kilka łyżek gotującej zupy wlać do opakowania z jogurtem lub śmietaną wymieszać, po czym dodać do garnka. Czynność tę wykonujemy aby jogurt lub śmietana się nie zważyły.
  • Na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ