Pomidorowa to najpopularniejsza polska zupa, zaraz po rosole. Można ją przygotować na wiele sposobów i praktycznie każda gospodyni robi ją odrobinę inaczej. Wersja z ryżem to zaraz po makaronowej jedna z najczęściej przyrządzanych. Śmiało można powiedzieć, że to smak rodzinnego polskiego domu.
Składniki na około 4 litry zupy:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- kawałek pora
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 kostki rosołowe (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki białego ryżu
- 1 ząbek czosnku, lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka cukru
- opakowanie 500 g przecieru pomidorowego
- małe opakowanie 180g jogurtu naturalnego lub śmietany
- garść liści świeżej pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka oczyścić i pokroić w niewielką kostkę.
- Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- Pora oczyścić. (Szczególnie zwrócić uwagę na miejsce łączenia liści, gdzie często gromadzi się błoto.) Przeciąć go podłożenie na pół, a następnie pokroić w rozpadające się od razu półplasterki.
- Zagotować około 3 litry wody. Dodać kurczaka, warzywa i przyprawy. Gotować około 20 min na małym ogniu.
- Dodać ryż i gotować kolejne 20 minut.
- Dodać przecier pomidorowy.
- Doprawić cukrem i ketchupem.
- Kilka łyżek gotującej zupy wlać do opakowania z jogurtem lub śmietaną wymieszać, po czym dodać do garnka. Czynność tę wykonujemy aby jogurt lub śmietana się nie zważyły.
- Na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.
