Portugalska zupa Caldo Verde

Ostatni rok dał nam mocno w kość, jeśli chodzi o podróże. Większość spędziła urlop w kraju. W kuchni możemy jednak frunąć zagranicę bez widma kwarantanny. Postanowiliśmy więc wybrać się do słonecznej Portugalii. Tym razem na warsztat wzięliśmy zupę Caldo Verde. Jej nazwę na polski przetłumaczymy jako… zielony rosół. Przekonajcie się, co ma ona wspólnego z naszym rodzimym niedzielnym przysmakiem.

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 100 g jarmużu
  • 1/2 cebuli
  • 1 por
  • 300 g ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2,5 litra bulionu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przyrządzenia:

  1. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dorzucamy posiekany czosnek. Dodajemy oliwę oraz pokrojonego pora (białe i jasnozielone części). Dusimy przez około 3 minuty, co chwilę mieszając, aż por zmięknie.
  2. Wlewamy gorący bulion i czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  3. Do zupy wrzucamy umyte i posiekane liście jarmużu (twarde łodyżki odrzucamy) i gotujemy przez około 10 minut Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.
  4. Na patelni podsmażamy pokrojone w półplasterki chorizo (kiełbasy nie trzeba zwykle obierać ze skóry). Smażymy przez około 2-3 minuty, aż troszkę się wytopi.
  5. Chorizo wraz z tłuszczem z patelni dodajemy do zupy, dorzucamy koperek.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ