Portugalska zupa z kamienia (sopa de pedra)

Sopa de Pedra to zupa prawdziwie legendarna. Ponoć kiedyś pewien portugalski wędrowiec używał kamienia by zaciekawić ludzi których odwiedzał. Mówił, że będzie gotował zupę z kamienia, a tak naprawdę dla „lekkiego polepszenia smaku” prosił gospodarzy o zalegające w spiżarniach kiełbasy, warzywa i przyprawy. Dzięki nim gotował swoją zupę, którą najadał się do syta. Śmiało można więc powiedzieć, że zupa z kamienia to taki południowy forszmak.

Składniki: (można, a wręcz należy modyfikować listę w zależności od tego co mamy w lodówce)

  • 1 kiełbasa (świetnie sprawdzi się chorizo)
  • 10 cm kawałek boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 4 pieczarki
  • 2 pomidory (ewentualnie mały słoiczek koncentratu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 liście laurowe
  • 1 garść kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • umyty kamień, najlepiej z Portugalii (opcjonalnie) 🙂

Sposób przyrządzenia:

  1. Boczek kroimy w niewielkie kawałki, kiełbasę i pieczarki w półplasterki. Warzywa w drobne kawałki.
  2. Mięso, cebule i pieczarki podsmażamy na oliwie.
  3. Wszystkie składniki dodajemy do garnka. Nie zapominamy o kamieniu. 🙂
  4. Całość gotujemy około 30 minut, na koniec doprawiamy do smaku.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ