Sopa de Pedra to zupa prawdziwie legendarna. Ponoć kiedyś pewien portugalski wędrowiec używał kamienia by zaciekawić ludzi których odwiedzał. Mówił, że będzie gotował zupę z kamienia, a tak naprawdę dla „lekkiego polepszenia smaku” prosił gospodarzy o zalegające w spiżarniach kiełbasy, warzywa i przyprawy. Dzięki nim gotował swoją zupę, którą najadał się do syta. Śmiało można więc powiedzieć, że zupa z kamienia to taki południowy forszmak.
Składniki: (można, a wręcz należy modyfikować listę w zależności od tego co mamy w lodówce)
- 1 kiełbasa (świetnie sprawdzi się chorizo)
- 10 cm kawałek boczku
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 4 pieczarki
- 2 pomidory (ewentualnie mały słoiczek koncentratu)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli,
- 2 liście laurowe
- 1 garść kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- umyty kamień, najlepiej z Portugalii (opcjonalnie) 🙂
Sposób przyrządzenia:
- Boczek kroimy w niewielkie kawałki, kiełbasę i pieczarki w półplasterki. Warzywa w drobne kawałki.
- Mięso, cebule i pieczarki podsmażamy na oliwie.
- Wszystkie składniki dodajemy do garnka. Nie zapominamy o kamieniu. 🙂
- Całość gotujemy około 30 minut, na koniec doprawiamy do smaku.