Retro-pizzerka

Na przełomie lat 80 i 90 pojawiły się pierwsze pizzerie w Polsce. Oferowane tam produkty znacznie różniły się jednak od tych jakie znamy obecnie. Musiało minąć sporo czasu zanim polscy kucharze nauczyli się robić prawdziwą włoską pizze. Każdy kto żył w tym okresie, ma swoje własne smakowe wspomnienia dotyczące polskiej pizzy. Niektóre najlepiej byłoby wymazać z pamięci. Do innych z czasem zaczyna się tęsknić. Ten przepis to właśnie taka kulinarna podróż w czasie.

Składniki na ciasto: (3 sztuki)

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 500, lub specjalna na pizze)
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (lub kawałek drożdży świeżych – kulka o średnicy około 1,5 cm)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • woda (koniecznie ciepła, ale nie gorąca)

Składniki na farsz:

  • 1 duża garść kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki zielonego groszku z puszki (opcjonalnie)
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżki ketchupu
  • Dodatkowo: Kilka pieczarek lub kilka plastrów dobrej jakości kiełbasy
  • Dowolny ser żółty (świetnie sprawdzi się gouda)

Sposób wykonania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać drożdże, olej i sól.
  2. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite, gładkie i puszyste.
  3. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
  4. Ciasto ponownie lekko zagnieść. Podzielić na trzy części.
  5. Kulki z ciasta spłaszczyć, a następnie dopasować do okrągłych form na pizze.
  6. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  7. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  8. Kapustę przepłukać na durszlaku by nie była mocno kwaśna, a następnie posiekać nożem.
  9. Teraz musimy zdecydować czy chcemy wykonać wersję z pieczarkami czy z kiełbasą. Jeden z tych dwóch składników kroimy w plasterki.
  10. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę.
  11. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pieczarki lub kiełbasę. Smażymy kilka minut mieszając.
  12. Dodajemy kapustę, oraz ewentualnie groszek i nadal mieszamy.
  13. Doprawiamy przecierem pomidorowym, ketchupem, solą i pieprzem,
  14. Zostawiamy do przestygnięcia.
  15. Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
  16. Na wyrośnięte spody nakładamy farsz. (Łyżkę mniej niż by nam się na początku wydawało)
  17. Posypujemy serem.
  18. Pieczemy w temperaturze 250 stopni (maksymalnej) przez około 8-10 minut. 

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ