Na przełomie lat 80 i 90 pojawiły się pierwsze pizzerie w Polsce. Oferowane tam produkty znacznie różniły się jednak od tych jakie znamy obecnie. Musiało minąć sporo czasu zanim polscy kucharze nauczyli się robić prawdziwą włoską pizze. Każdy kto żył w tym okresie, ma swoje własne smakowe wspomnienia dotyczące polskiej pizzy. Niektóre najlepiej byłoby wymazać z pamięci. Do innych z czasem zaczyna się tęsknić. Ten przepis to właśnie taka kulinarna podróż w czasie.
Składniki na ciasto: (3 sztuki)
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 500, lub specjalna na pizze)
- 2 łyżeczki drożdży suchych (lub kawałek drożdży świeżych – kulka o średnicy około 1,5 cm)
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- woda (koniecznie ciepła, ale nie gorąca)
Składniki na farsz:
- 1 duża garść kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki zielonego groszku z puszki (opcjonalnie)
- przecier pomidorowy
- 2 łyżki ketchupu
- Dodatkowo: Kilka pieczarek lub kilka plastrów dobrej jakości kiełbasy
- Dowolny ser żółty (świetnie sprawdzi się gouda)
Sposób wykonania:
- Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać drożdże, olej i sól.
- Stopniowo dodawać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite, gładkie i puszyste.
- Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
- Ciasto ponownie lekko zagnieść. Podzielić na trzy części.
- Kulki z ciasta spłaszczyć, a następnie dopasować do okrągłych form na pizze.
- Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Kapustę przepłukać na durszlaku by nie była mocno kwaśna, a następnie posiekać nożem.
- Teraz musimy zdecydować czy chcemy wykonać wersję z pieczarkami czy z kiełbasą. Jeden z tych dwóch składników kroimy w plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę.
- Gdy lekko się podsmaży dodajemy pieczarki lub kiełbasę. Smażymy kilka minut mieszając.
- Dodajemy kapustę, oraz ewentualnie groszek i nadal mieszamy.
- Doprawiamy przecierem pomidorowym, ketchupem, solą i pieprzem,
- Zostawiamy do przestygnięcia.
- Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
- Na wyrośnięte spody nakładamy farsz. (Łyżkę mniej niż by nam się na początku wydawało)
- Posypujemy serem.
- Pieczemy w temperaturze 250 stopni (maksymalnej) przez około 8-10 minut.