Różyczki z ciasta francuskiego z salami

Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego efektowne i bardzo smaczne. Różyczki z ciasta francuskiego to idealny sposób na spontanicznych gości.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • ok 100 g sera żółtego (np gouda)
  • 1 opakowanie salami w plastrach
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 szczypta bazylii
  • 1 szczypta pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Rozwinąć ciasto francuskie i posmarować je równomiernie koncentratem pomidorowym. Przyprawić ziołami, czosnkiem i pieprzem.
  3. Pociąć posmarowane ciasto w poprzek na paski o szerokości około 5 cm. (Tak by otrzymać paski o długości krótszego boku arkusza ciasta)
  4. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Salami przeciąć na pół. Poukładać salami na cieście, tak by półplasterki minimalnie zachodziły na siebie (wszystkie średnicą w dół) posypać serem.
  5. Każdy paseczek ciasta z serem i salami zawinąć w rulonik i skleić na dole (przy średnicy salami) tak, aby nabrały one kształt przypominający różyczki.
  6. Ułożyć różyczki na blasze. Włożyć do piekarnika i piec przez 15 – 20 minut, aż ciasto się zrumieni.
  7. Podawać z ulubionymi sosami, świetnie sprawdzi się sos czosnkowy i tzatziki.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ