– A zrobimy do tego jakąś sałatkę? – to pytanie pojawia się niezwykle często podczas przygotowań do grilla. Dzięki naszemu przepisowi będzie on zdrowszy i bardziej zielony. Sałatka ta świetnie pasuje niemal do wszystkich mięs, także smażonych i pieczonych w piekarniku.
Składniki:
- około 1/3 główki sałaty lodowej
- około 1/2 ogórka gruntowego
- 1 czerwona cebula
- około 10 pomidorków koktajlowych
- pół kostki sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka czarnych oliwek (opcjonalnie)
- gotowy sos sałatkowy grecki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Sałatę kroimy na duże kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, ogórka w półplasterki, oliwki w plastry, a fetę w niewielką kostkę.
- Do miski wkładamy sałatę, na nią kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na wierzchu układamy fetę i oliwki.
- Jeśli używamy sosu sałatkowego mieszamy go z oliwą i odrobiną wody i polewamy sałatkę. Równie dobrze możemy użyć samej oliwy najlepiej smakowej.