Sałatka do grilla (grecka)

– A zrobimy do tego jakąś sałatkę? – to pytanie pojawia się niezwykle często podczas przygotowań do grilla. Dzięki naszemu przepisowi będzie on zdrowszy i bardziej zielony. Sałatka ta świetnie pasuje niemal do wszystkich mięs, także smażonych i pieczonych w piekarniku.

Składniki:

  • około 1/3 główki sałaty lodowej
  • około 1/2 ogórka gruntowego
  • 1 czerwona cebula
  • około 10 pomidorków koktajlowych
  • pół kostki sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • gotowy sos sałatkowy grecki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę kroimy na duże kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, ogórka w półplasterki, oliwki w plastry, a fetę w niewielką kostkę.
  2. Do miski wkładamy sałatę, na nią kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na wierzchu układamy fetę i oliwki.
  3. Jeśli używamy sosu sałatkowego mieszamy go z oliwą i odrobiną wody i polewamy sałatkę. Równie dobrze możemy użyć samej oliwy najlepiej smakowej.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ