Sałatka Korona – król imprezy

Zjawiskowa sałatka inspirowana kuchnią meksykańską. Jest wręcz idealna na obecne czasy. Robi się ją warstwowo, jest pyszna i nikt nie przejdzie koło niej obojętnie.

Składniki na dwie średnie miski:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie pieczarek
  • odrobina masła do smażenia
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1/2 małego słoika majonezu
  • około 1/4 główki sałaty lodowej
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mała papryka
  • 1/2 kostki sera żółtego
  • sól i pieprz
  • papryka ostra mielona
  • mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej lub chili con carne
  • 1 opakowanie nachosów

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  2. Mięso podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cebulę, przyprawy oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
  3. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, smażymy na maśle.
  4. Sałatkę układamy warstwowo. Na spodzie umieszczamy pokrojoną w dużą kostkę sałatę lodową.
  5. Paprykę kroimy w drobną kostkę i układamy na sałacie. Następnie kładziemy wystudzone mięso, a dalej pieczarki.
  6. Na pieczarkach układamy kukurydzę bez zalewy. Kolejna warstwa to również odsączona z zalewy fasola.
  7. Wierzch smarujemy warstwą majonezu. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki i układamy na sałatce.
  8. Z nachosów tworzymy koronę. Resztę nachosów kruszymy i posypujemy sałatkę.
  9. Gotowe danie przed podaniem schładzamy w lodówce.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ