Zjawiskowa sałatka inspirowana kuchnią meksykańską. Jest wręcz idealna na obecne czasy. Robi się ją warstwowo, jest pyszna i nikt nie przejdzie koło niej obojętnie.
Składniki na dwie średnie miski:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 opakowanie pieczarek
- odrobina masła do smażenia
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1/2 małego słoika majonezu
- około 1/4 główki sałaty lodowej
- 2 czerwone cebule
- 1 mała papryka
- 1/2 kostki sera żółtego
- sól i pieprz
- papryka ostra mielona
- mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej lub chili con carne
- 1 opakowanie nachosów
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Mięso podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cebulę, przyprawy oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
- Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, smażymy na maśle.
- Sałatkę układamy warstwowo. Na spodzie umieszczamy pokrojoną w dużą kostkę sałatę lodową.
- Paprykę kroimy w drobną kostkę i układamy na sałacie. Następnie kładziemy wystudzone mięso, a dalej pieczarki.
- Na pieczarkach układamy kukurydzę bez zalewy. Kolejna warstwa to również odsączona z zalewy fasola.
- Wierzch smarujemy warstwą majonezu. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki i układamy na sałatce.
- Z nachosów tworzymy koronę. Resztę nachosów kruszymy i posypujemy sałatkę.
- Gotowe danie przed podaniem schładzamy w lodówce.