Sałatka Słonecznik

Kiedy za oknem siarczysty mróz, wielu z nas marzy o ciepłych wiosennych chwilach. Dzięki szczypcie kuchennej magii możemy jednak sprowadzić nieco wiosny na stół. Sałatka Słonecznik z pewnością wywoła uśmiech u gości. Ręczymy też, że zrobi wrażenie wizualne i smakowe.

Składniki:

  • 1 ćwiartka wędzonego kurczaka (lub filety z piersi)
  • 150 g drobnego makaronu w kształcie ryżu
  • 4 jajka
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • pół opakowania chipsów paprykowych typu Pringles
  • pomidorki koktajlowe i czarne oliwki – na biedronki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka odkładamy, a białka kroimy w kostkę.
  2. Wędzonego kurczaka kroimy w kostkę.
  3. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 
  4. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i przelewamy zimną wodą, odcedzamy.
  5. Ogórka obieramy ze skórki i razem z papryką kroimy w kostkę.
  6. Szczypiorek drobno siekamy.
  7. Wszystkie składniki sałatki (z wyjątkiem żółtek) umieszczamy w dużej misce. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Sałatkę przekładamy do miseczki w której będziemy ją serwować, tworzymy wypukłą kopułę i smarujemy z wierzchu majonezem.
  9. Wokół brzegów sałatki wbijamy chipsy.
  10. Następnie układamy drugą warstwę chipsów, a na wierzch sałatki ścieramy żółtka jajek.
  11. Z wierzchu sałatkę posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem oraz ozdabiamy biedronkami wykonanymi z pomidorków i oliwek.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ