Kiedy za oknem siarczysty mróz, wielu z nas marzy o ciepłych wiosennych chwilach. Dzięki szczypcie kuchennej magii możemy jednak sprowadzić nieco wiosny na stół. Sałatka Słonecznik z pewnością wywoła uśmiech u gości. Ręczymy też, że zrobi wrażenie wizualne i smakowe.
Składniki:
- 1 ćwiartka wędzonego kurczaka (lub filety z piersi)
- 150 g drobnego makaronu w kształcie ryżu
- 4 jajka
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- pół opakowania chipsów paprykowych typu Pringles
- pomidorki koktajlowe i czarne oliwki – na biedronki
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka odkładamy, a białka kroimy w kostkę.
- Wędzonego kurczaka kroimy w kostkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i przelewamy zimną wodą, odcedzamy.
- Ogórka obieramy ze skórki i razem z papryką kroimy w kostkę.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Wszystkie składniki sałatki (z wyjątkiem żółtek) umieszczamy w dużej misce. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Sałatkę przekładamy do miseczki w której będziemy ją serwować, tworzymy wypukłą kopułę i smarujemy z wierzchu majonezem.
- Wokół brzegów sałatki wbijamy chipsy.
- Następnie układamy drugą warstwę chipsów, a na wierzch sałatki ścieramy żółtka jajek.
- Z wierzchu sałatkę posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem oraz ozdabiamy biedronkami wykonanymi z pomidorków i oliwek.