Sałatka warzywna z pomorza zachodniego

To chyba najpopularniejsza sałatka w Polsce. Generalnie każda gospodyni ma na nią swój sposób. Istnieją wersje z porem, jabłkiem, a nawet z burakami. Na pomorzu zachodnim często jada się ją jednak w tej, dość minimalistycznej wersji i czasem nazywa haratanką.

Składniki na 2 salaterki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 4 średnie marchewki
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 ogórków konserwowych
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól pieprz wedle uznania
  • około 7 łyżek majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Groszek i kukurydzę dokładnie odcedzić na durszlaku.
  2. Warzywa ugotować i przestudzić. Marchewkę gotuje się około 30 minut od zagotowania, ziemniaki 20.
  3. Jajka ugotować na twardo, (około 6 minut), obrać i pokroić w niewielką kostkę. Można użyć specjalnego gadżetu.
  4. Warzywa również pokroić w kostkę.
  5. Wszystkie składniki  delikatnie wymieszać. Połowę majonezu zostawić do udekorowania wierzchu salaterek.

Porady:

  1. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki się „przegryzą”
  2. Jeśli chcemy by sałatka dłużej zachowała świeżość nie musimy od razu całej zaprawiać majonezem.
  3. Ten ostatni składnik można dodać przed samym podaniem. 

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ