Sernik z brzoskwiniami

Ten przepis ma już kilkanaście lat. Sernik z brzoskwiniami, mimo upływu czasu, pozostaje jednak jedynym w swoim rodzaju. Śmiało może więc konkurować z nowymi, modnymi wypiekami. A co ważne, robi się go naprawdę szybko.

Składniki na kruche ciasto, forma ok 40 x 25 cm

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła

Składniki na pianę białkową:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok 2/3 puszki brzoskwiń w syropie

Sposób przyrządzenia:

  1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść.
  2. Podzielić ciasto na dwie części. Około 1/3 włożyć do lodówki.
  3. Około 2/3 ciasta umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia tak by pokryło całą powierzchnię równą warstwą. Ponakłuwać widelcem.
  4. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem. Dodać ser. Na koniec dodać jajko i budyń.
  5. Masę umieścić na spodzie.
  6. Brzoskwinie z puszki odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę i równomiernie rozłożyć na masie serowej.
  7. Białka ubijać na sztywną pianę. Pod koniec dodawać małymi porcjami cukier puder.
  8. Pianę przełożyć na brzoskwinie
  9. Pozostałą 1/3 ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach bezpośrednio na pianę.
  10. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ