Ten przepis ma już kilkanaście lat. Sernik z brzoskwiniami, mimo upływu czasu, pozostaje jednak jedynym w swoim rodzaju. Śmiało może więc konkurować z nowymi, modnymi wypiekami. A co ważne, robi się go naprawdę szybko.
Składniki na kruche ciasto, forma ok 40 x 25 cm
- 3 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu sernikowego
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
Składniki na pianę białkową:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- ok 2/3 puszki brzoskwiń w syropie
Sposób przyrządzenia:
- Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść.
- Podzielić ciasto na dwie części. Około 1/3 włożyć do lodówki.
- Około 2/3 ciasta umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia tak by pokryło całą powierzchnię równą warstwą. Ponakłuwać widelcem.
- Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem. Dodać ser. Na koniec dodać jajko i budyń.
- Masę umieścić na spodzie.
- Brzoskwinie z puszki odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę i równomiernie rozłożyć na masie serowej.
- Białka ubijać na sztywną pianę. Pod koniec dodawać małymi porcjami cukier puder.
- Pianę przełożyć na brzoskwinie
- Pozostałą 1/3 ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach bezpośrednio na pianę.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.