Szakszuka

Szakszuka to od niedawna prawdziwy śniadaniowy hit. Nie ma się co dziwić, to świetna alternatywa dla klasycznych sadzonych jajek. Jeśli lubicie lekki posmak orientu z pewnością po spróbowaniu zagości u Was na dobre.

Składniki dla jednej osoby:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (nie pomylić z polskim kminkiem)
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • kilka listków świeżej kolendry (opcjonalnie)

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  2. Na patelni, na niedużym ogniu topimy masło. Dodajemy cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy pomidory i czekamy aż odparują. Dodajemy kmin rzymski sól oraz pieprz.
  3. Na patelni robimy miejsca na jajka i wbijamy je uważając by nie uszkodzić żółtek.
  4. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy gaz i zostawiamy na małym ogniu póki jajka się nie zetną.
  5. Gotową szakszukę posypujemy szczypiorkiem i listkami kolendry. Najlepiej podawać z całą patelnią.

Porada:

  • Szakszuka najlepiej smakuje z grzankami z ciemnego pieczywa skropionymi smakową oliwą. Pieczywo można też przesmarować hummusem.
Drukuj

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ