Tacos z wołowiną

To jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich. Kuchnia tego kraju staje się coraz bardziej modna w Polsce. Coraz łatwiej można więc dostać kukurydziane muszle do tacos, dzięki którym przygotujemy ten wyjątkowy przysmak.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 3/4 surowej czerwonej papryki
  • różne rodzaje ostrych papryk: chili świeże i suszone, jalapeno, habanero (kombinacja w zależności od preferowanej ostrości i stanu posiadania)
  • 1,3 puszki kukurydzy
  • 1 torebka mieszanki przypraw do chili con carne, kuchni meksykańskiej lub tex-mex
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach, lub 2/3 butelki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • 1 garść liści świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki

Dodatkowo:

  • 1 opakownie – 12 sztuk kukurydzianych muszli do tacos
  • kawałek żółtego sera
  • sos: np salsa, guacamole lub czosnkowy

Sposób wykonania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub kroimy w drobną kostkę. Papryki również oczyszczamy i kroimy.
  2. Na dużej patelni, rondlu lub woku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek.
  3. Gdy się zeszklą dodajemy mięso, a po podsmażeniu fasolę z zalewą i paprykę. Gdy one też się trochę przesmażą dodajemy pomidory, przyprawy, sok z limonki, posiekaną kolendrę oraz kukurydzę.
  4. Zmniejszamy ogień na niemalże najmniejszy z możliwych i pozostawiamy na nim potrawę póki woda nie odparuje, a całość mocno się zagęści.
  5. Zostawiamy do przestygnięcia.
  6. Na środku muszli do tacos umieszczamy dużą łyżkę farszu. (Gdy przesadzimy i damy za dużo będzie wypływał w czasie pieczenia.) Posypujemy startym żółtym serem.
  7.  Gotowe tacos układamy na blasze i pieczemy przez około 8 min w 200 stopniach.
  8. Podajemy z sosem.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ