Tajska zupa kokosowa z kurczakiem (uproszczona)

Tom kha gai to chyba jedna z najlepiej prezentujących się azjatyckich zup. Jest wyjątkowa w smaku i robi furorę na całym świecie. Niestety by ją wykonać od podstaw potrzeby jest ciężko dostępny u nas galangal, a także trawa cytrynowa i liście kaffiru. Na szczęście jest rozwiązanie. Większość gotowych past tom kha zawiera te składniki w swoim składzie. Takie pasty są też raczej łatwo dostępne na działach azjatyckich. Przy jej pomocy wyczarujemy niczym nie odbiegający od oryginału tajski przysmak. Wielu kucharzy w ekskluzywnych tajskich restauracjach używa właśnie gotowej pasty by wzmocnić smak tom kha.

Składniki

  • 1 słoiczek lub woreczek pasty tom kha
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 puszki mleka kokosowego (około 800 ml)
  • 1 duża cebula
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 grzybów (oryginalnie shitake, ale w spolszczonej wersji świetnie sprawdzą się boczniaki, a nawet pieczarki) 
  • tajska pasta nan prik pao (można ją śmiało zastąpić papryczką chili)
  • limonka
  • garść liści kolendry
  • odrobina oleju (idealny byłby kokosowy)

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Jeśli używamy suszonych grzybów moczymy je i kroimy w plasterki, jeśli świeżych moczenie pomijamy.
  3. Cebulę kroimy w piórka.
  4. Pomidorki przekrawamy na pół.
  5. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy kurczaka. Gdy się lekko obsmaży dokładamy cebulę i grzyby. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, na samym końcu dodając pomidorki, uważając by się nie rozpadły.
  6. W garnku podgrzewamy mleko kokosowe i pastę tom kha. Uważamy by nie zaczęło mocno wrzeć, mleko kokosowe musi się gotować bardzo delikatnie, a jak w ogóle nie zacznie wrzeć, też będzie ok. Dodajemy zawartość patelni i ewentualnie paprykę chili lub pastę nan plik pao.
  7. Zupę przelewamy do miseczek.
  8. Podajemy z ćwiartką limonki i dużą ilością świeżej kolendry.

Porada:

  • Jeśli posiadamy któryś z trzech bazowych składników czyli trawę cytrynową, liście kaffiru, galangal możemy najpierw zagotować je w niewielkiej ilości wody i wywar po przecedzeniu dodać do zupy.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ