Tarta porowa z kurczakiem

Wygląda i smakuje trochę jak pizza. Jest jednak od niej o wiele zdrowsza i śmiało może uchodzić za posiłek dietetyczny. Poza tym jest wyjątkowo smaczna i pożywna.

Składniki na ciasto: (forma 25 cm średnicy)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • kawałek masła do posmarowania formy

Składniki na nadzienie:

  • 1 pierś z kurczaka
  • gotowa przyprawa do kurczaka
  • sok z połówki cytryny (opcjonalnie)
  • łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 1 por
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki chudego mleka
  • odrobina oliwy

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Dodajemy przyprawę do kurczaka i ewentualnie miód z sokiem z cytryny. Dokładnie rozprowadzamy rękami marynatę po mięsie.
  3. Wkładamy całość do lodówki na około 30 minut.
  4. Pora i paprykę drobno kroimy.
  5. Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
  6. Formę do tarty smarujemy masłem. Układamy ciasto i rozprowadzamy, po brzegi tak by starannie ją wypełniło i wszędzie było tej samej grubości.
  7. Tartę (na razie bez nadzienia) pieczemy przez 12 minut w temperaturze 200 stopni.
  8. Kurczaka przesmażamy na odrobinie oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy pora i paprykę. Zostawiamy na chwilę do przestygnięcia.
  9. W misce łączymy jajka i mleko z zawartością patelni. Gotowy farsz przekładamy na wstępnie upieczone ciasto.
  10. Wkładamy do piekarnika na jeszcze około 20 minut, do momentu, aż jajka się zetną.

Porady:

  1. Tak przygotowana tarta smakuje świetnie zarówno na gorąco jak i na zimno. Świetnie zastępuje kanapki do pracy, szkoły lub na podróż.
  2. Oczywiście listę składników można modyfikować w zależności od tego co lubimy i aktualnie posiadamy.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ