Wygląda i smakuje trochę jak pizza. Jest jednak od niej o wiele zdrowsza i śmiało może uchodzić za posiłek dietetyczny. Poza tym jest wyjątkowo smaczna i pożywna.
Składniki na ciasto: (forma 25 cm średnicy)
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 150 ml jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- kawałek masła do posmarowania formy
Składniki na nadzienie:
- 1 pierś z kurczaka
- gotowa przyprawa do kurczaka
- sok z połówki cytryny (opcjonalnie)
- łyżka miodu (opcjonalnie)
- 1 por
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 jajka
- 2 łyżki chudego mleka
- odrobina oliwy
Sposób wykonania:
- Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
- Dodajemy przyprawę do kurczaka i ewentualnie miód z sokiem z cytryny. Dokładnie rozprowadzamy rękami marynatę po mięsie.
- Wkładamy całość do lodówki na około 30 minut.
- Pora i paprykę drobno kroimy.
- Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Formę do tarty smarujemy masłem. Układamy ciasto i rozprowadzamy, po brzegi tak by starannie ją wypełniło i wszędzie było tej samej grubości.
- Tartę (na razie bez nadzienia) pieczemy przez 12 minut w temperaturze 200 stopni.
- Kurczaka przesmażamy na odrobinie oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy pora i paprykę. Zostawiamy na chwilę do przestygnięcia.
- W misce łączymy jajka i mleko z zawartością patelni. Gotowy farsz przekładamy na wstępnie upieczone ciasto.
- Wkładamy do piekarnika na jeszcze około 20 minut, do momentu, aż jajka się zetną.
Porady:
- Tak przygotowana tarta smakuje świetnie zarówno na gorąco jak i na zimno. Świetnie zastępuje kanapki do pracy, szkoły lub na podróż.
- Oczywiście listę składników można modyfikować w zależności od tego co lubimy i aktualnie posiadamy.