Wojskowa grochówka jak z kuchni polowej

W polskiej kulturze jedzenie dla wojska kojarzy się przede wszystkim z grochówką. Nie jest to wcale bezzasadne. Kotły kuchni polowych, w których przyrządzano posiłki w pobliżu frontu, nadają się bowiem głównie do potraw płynnych. Co ciekawe jedna taka przyczepka opalana olejem napędowym i drewnem mogła wyżywić nawet 160 żołnierzy. Grochówka jest bardzo pożywna i dawała wojskowym masę energii. Efekty uboczne wywoływane jej spożyciem w tym przypadku schodziły na drugi plan.

Składniki na 5 litrowy garnek:

  • 3 szklanki grochu łuskanego – połówki
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki, ewentualnie kawałek selera
  • 1/2 pora
  • opakowanie boczku wędzonego pokrojonego na małe kawałki
  • 2 dość duże pęta kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 5 średnich ziemniaków
  • małe opakowanie jogurtu lub śmietany
  • 2 kostki rosołowe najlepiej na wędzonce
  • 2 opakowania zupy grochowej w proszku
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Groch kilkakrotnie płuczemy, następnie zalewamy wodą, na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. 
  2. Garnek napełniamy wodą do 2/3 objętości. 
  3. Dodajemy kostki rosołowe i groch. Gotujemy co najmniej przez 45 minut. 
  4. Dodajemy marchewkę i białą włoszczyznę startą na drobnych oczkach tarki lub w maszynie oraz pora pokrojonego w cienkie paseczki. Gotujemy kolejne 45 minut. 
  5. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do zupy. 
  6. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy około 12 minut, na bardzo małym ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. W połowie szklanki wody rozprowadzamy grochówkę w proszku i dodajemy do zupy. 

Porady:

  1. W końcowej fazie przyrządzania, kiedy groch jest już rozgotowany i się rozpada, zupa ma duże tendencje do przypalania się. Praktycznie cały czas trzeba ją mieszać i nie dopuścić by zaczęła się zbyt intensywnie gotować. 
  2. Jeśli użyje się dostatecznie dużo grochu, mięsa i warzyw dodanie zupy z proszku i kostek rosołowych może nie być konieczne. Zazwyczaj jednak korzystnie wpływają one na finalny smak dania. 

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ