Yakitori z kurczaka w sosie teriyaki

Kuchnia japońska to nie tylko sushi i ramen. Yakitori oznaczające dosłownie grillowany kurczak to danie z kilkuset letnią tradycją. To prawdziwy klasyk kuchni ulicznej kraju kwitnącej wiśni. Oczywiście jak to z daniami grillowanymi bywa, najlepiej smakują robione na świeżym powietrzu nad ogniem. Korzystając z elektrycznego grilla, lub patelni grillowej też osiągniemy jednak zadowalające efekty. Momo yakitori robi się oryginalnie z mięsa z udek kurczaka, ale w lekko zmodyfikowanej wersji pierś też się sprawdzi.

Składniki:

  • Około 250 g mięsa z kurczaka
  • sól
  • sos teriyaki
  • prażony sezam

Sposob przyrządzania:

  1. Pierś z kurczaka kroimy w lekko podłużne kawałki, solimy.
  2. Nadziewamy mięso na patyczki tak by nasze yakitori były dość płaskie, a sporo mięsa znajdowało się po bokach.
  3. Grillujemy kurczaka na małym ogniu lub palniku, ostrożnie by się nie przypalił.
  4. Yakitori polewamy sosem teryiaki i posypujemy sezamem.

Porady:

  1. Nie ma sensu marynować mięsa w sosie ponieważ przypali się on na grillu. Owiele lepszy efekt s uzyskamy polewając kurczaka sosem na koniec.
  2. Yakitori świetnie smakuje jako samodzielna przekąska, może być podawana z ryżem, a nawet stanowić element ramenu.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ