Zapiekanka jak sprzed lat

Ten smak zna każdy kto paręnaście lat temu podróżował po polskich miastach koleją. Obecnie zapiekanki w zmodyfikowanej, pełnej nowych składników wersji wracają do łask. Ten przepis to jednak hołd temu co przeminęło.

Składniki na dwie zapiekanki:

  • 1 półbagietka
  • 1 średnia cebula
  • 10 niewielkich pieczarek
  • 4 plastry szynki
  • około 100 g dowolnego sera żółtego
  • ketchup (co ciekawe, najbardziej pasuje tu ten z najniższej półki)
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Szynkę kroimy na małe prostokątne kawałki.
  2. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy pieczarki, szynkę i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Bagietkę przekrawamy na pół.
  4. Na wierzchu układamy łyżką przesmażoną zawartość patelni.
  5. Bagietki posypujemy serem, startym na tarce z dużymi oczkami.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut. Co kilka minut sprawdzamy w jakim są stanie.
  7. Podajemy obficie polane ketchupem.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ