Ten smak zna każdy kto paręnaście lat temu podróżował po polskich miastach koleją. Obecnie zapiekanki w zmodyfikowanej, pełnej nowych składników wersji wracają do łask. Ten przepis to jednak hołd temu co przeminęło.
Składniki na dwie zapiekanki:
- 1 półbagietka
- 1 średnia cebula
- 10 niewielkich pieczarek
- 4 plastry szynki
- około 100 g dowolnego sera żółtego
- ketchup (co ciekawe, najbardziej pasuje tu ten z najniższej półki)
- łyżka oleju
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Szynkę kroimy na małe prostokątne kawałki.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy pieczarki, szynkę i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Bagietkę przekrawamy na pół.
- Na wierzchu układamy łyżką przesmażoną zawartość patelni.
- Bagietki posypujemy serem, startym na tarce z dużymi oczkami.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut. Co kilka minut sprawdzamy w jakim są stanie.
- Podajemy obficie polane ketchupem.