Zapiekanki Wspomnienie PRL-u

Obecnie w szkołach uczy się dzieci o prawidłowym odżywianiu i sposobach przyrządzania zdrowych posiłków. Jak się okazuje podobne lekcje organizowano także pół wieku temu. Ten przepis pochodzi właśnie z takich zajęć. Z pewnością nie jest z kategorii #fit and #healthy, ale te zapiekank są ponadczasowe i miedzy-pokoleniowe. W dodatku świetnie smakują i pozwalają na chwilę przenieść się w czasy ZOMO, wszechobecnych kolejek i strajków robotniczych.

Składniki:

  • 3 bułki,
  • 1 pęto średniej długości kiełbasy,
  • 1 średnia cebula,
  • Ok 100g sera żółtego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • sól,
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bułki przekrawamy na pół.
  2. Wydrążamy z nich środek, na kształt łódeczek. Uważamy by nie przerwać bułki na wylot.
  3. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
  4. Farsz smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju, solimy i pieprzymy.
  5. Pod koniec smażenia dodajemy ketchup i jeszcze chwilę pozostawiamy na gorącej patelni.
  6. Farsz nakładamy do wnętrza bułek.
  7. Na wierzch kładziemy plastry żółtego sera. Jeśli posiadamy ser w kawałku – tarkujemy. 
  8. Zapiekanki pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Wskazówki:

  1. W czasach żywności na kartki nic nie mogło się marnować. Na zapiekanki idealnie nadaje się więc kiełbasa i pieczywo drugiej świeżości. Z powodzeniem można też użyć wędlin w plastrach.
  2. Czas pieczenia może się różnić w zależności od stosowanego piekarnika. Warto więc często sprawdzać w jakim stanie są zapiekanki, tak by się nie przypaliły.
  3. Zapiekanki świetnie smakują polane ketchupem i majonezem. Śmiało można jednak też użyć bardziej nowoczesnych sosów.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ