Parę lat temu zapanowała chwilowa moda na gołąbki bez zawijania. Pomysł ten był jednak dość absurdalny i obecnie mało kto już o tym pamięta. Zupa gołąbkowa to jednak zupełnie inne zjawisko. To ciekawy sposób na smak gołąbków, bez spędzania kilku godzin w kuchni. To taka trochę gulaszowa w polskim wydaniu, gołąbki w wersji pół-płynnej. Co ważne, tak jak w przypadku klasycznej wersji potrawy przygotowanie tej zupy zapewnia nam wyjątkowo smaczne obiady na kilka dni.
Składniki na około 4 litry zupy:
- 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub szynka)
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 1 duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 3 średnie ziemniaki
- 1 małe opakowanie jogurtu lub śmietany
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz
- 1 płaska łyżka cukru
- 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego
- 1 czubata łyżka ketchupu
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 kostki rosołowe (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju
Sposób przyrządzania:
- W około 5 litrowym garnku doprowadzamy do delikatnego wrzenia 4 litry wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ewentualnie kostki rosołowe.
- Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub przy użyciu robota kuchennego. Wrzucamy do garnka.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy przez kilka minut aż lekko się przybrązowi.
- Zawartość patelni przerzucamy do garnka.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.
- Dodajemy ryż i poszatkowaną młodą kapustę.
- Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30 -40 minut.
- Doprawiamy zupę przecierem pomidorowym, ketchupem, cukrem, solą i pieprzem.
- Dodajemy śmietankę lub jogurt. (Najpierw kilka łyżek zupy przelewamy do kubeczka i dokładnie mieszamy tak by się nie zważyło)
- Zagęszczamy zupę mąką dokładnie rozprowadzoną w 1/4 szklance wody.
- Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.
Porady:
- Gdy używamy starej kapusty należy zacząć gotowanie od niej, bo potrzebuje znacznie więcej czasu niż młoda.
- Podobnie jak gołąbki zupa świetnie smakuje z pieczywem, najlepiej z bułką poznańską.