Zupa gołąbkowa

Parę lat temu zapanowała chwilowa moda na gołąbki bez zawijania. Pomysł ten był jednak dość absurdalny i obecnie mało kto już o tym pamięta. Zupa gołąbkowa to jednak zupełnie inne zjawisko. To ciekawy sposób na smak gołąbków, bez spędzania kilku godzin w kuchni. To taka trochę gulaszowa w polskim wydaniu, gołąbki w wersji pół-płynnej. Co ważne, tak jak w przypadku klasycznej wersji potrawy przygotowanie tej zupy zapewnia nam wyjątkowo smaczne obiady na kilka dni.

Składniki na około 4 litry zupy:

  • 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub szynka)
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 małe opakowanie jogurtu lub śmietany
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżka ketchupu
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 kostki rosołowe (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju

Sposób przyrządzania:

  1. W około 5 litrowym garnku doprowadzamy do delikatnego wrzenia 4 litry wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ewentualnie kostki rosołowe.
  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub przy użyciu robota kuchennego. Wrzucamy do garnka.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy przez kilka minut aż lekko się przybrązowi.
  4. Zawartość patelni przerzucamy do garnka.
  5. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.
  6. Dodajemy ryż i poszatkowaną młodą kapustę.
  7. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30 -40 minut.
  8. Doprawiamy zupę przecierem pomidorowym, ketchupem, cukrem, solą i pieprzem.
  9. Dodajemy śmietankę lub jogurt. (Najpierw kilka łyżek zupy przelewamy do kubeczka i dokładnie mieszamy tak by się nie zważyło)
  10. Zagęszczamy zupę mąką dokładnie rozprowadzoną w 1/4 szklance wody.
  11. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.

Porady:

  • Gdy używamy starej kapusty należy zacząć gotowanie od niej, bo potrzebuje znacznie więcej czasu niż młoda.
  • Podobnie jak gołąbki zupa świetnie smakuje z pieczywem, najlepiej z bułką poznańską.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ